FBI eksdirektor: eestlastega võib endiselt luurele minna

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loius Freeh istub pildil vasakul.
Loius Freeh istub pildil vasakul. Foto: AP / Scanpix

Eile väisas ilma suurema kärata Tallinna maailma üks informeeritumaid ja mõjukamaid inimesi - FBI endine peadirektor Louis Freeh. Isegi kui see nimi keskmisele eestlasele midagi ei ütle, on selle mehe tegevus või tegevusetus puudutanud kõiki.


Just tema ametiajal valmistasid terroristid ette kolossaalse rünnaku New Yorgi maailmakaubanduskeskuse vastu, pärast mida ei ole maailm enam endine, vahendab ETV saade «Pealtnägija».

Eksklusiivintervjuus räägib Freeh lisaks, kuidas Föderaalne Juurdlusbüroo uuris kurikuulsat Monica Lewinski ja Bill Clintoni seksiafääri, kas vastab tõele legend, et ta ise kuulub katoliku salaorganisatsiooni, ja kuidas tabati FBI ajaloo kõige ohtlikum «mutt» - Venemaa heaks luuranud Robert Hanssen.

Rahvusvahelisi luuremänge kommenteerides, leiab Freeh, et vastase käsilasi satub ka parimatesse salateenistustesse ja lääne partnerid usaldavad Eestile sensitiivset infot ka pärast riigireetur Herman Simmi skandaali.

Järjekorras 10. FBI direktor, kes juhtis maailma ühte kuulsamat jõuasutust kokku kaheksa aastat, lahkus ametist ennetähtaegselt 2001. aasta juunis, kolm kuud enne saatuslikku terrorirünnakut New Yorgis.

Praegu on 59-aastane kuue lapse isa konsultatsioonikompanii osanik ja advokaat, kes muuseas kaitseb pururikkaid Saudi-Araabia printse, kellega FBI-l olid omal ajal vägagi pingelised suhted, kui jahiti ameeriklasi rünnanud terroriste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles