Maavanemate kaotamise ettepanek ei leidnud riigikogus toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu lükkas täna tagasi eelnõu, millega opositsiooniline Keskerakond soovis teha valitsusele ettepaneku alustada ettevalmistusi maavalitsuse ümberkorraldamiseks ja maavanema institutsiooni kaotamiseks.

Eelnõu vastuvõtmise poolt hääletas 16 keskerakondlast ja üks sotsiaaldemokraat ning selle vastu oli 34 Reformierakonda, Isamaa ja Res Publica Liitu ning Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluvat saadikut.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest liikme Peep Aru sõnul ei toetanud eelnõu ka valitsus. «Kui kohalikud omavalitsused oleksid tugevamad ja koostöövõimelisemad, saaks rääkida neile maavalitsuste ülesannete andmisest. Tänasel päeval enamikule omavalitsustele neid paraku anda ei saaks,» lausus ta ja lisas, et kuna halduskorralduse süsteem vaadatakse tervikuna üle, pole põhjust üht struktuuri kogu süsteemist välja tõmmata.

Keskerakondlased põhjendasid oma ettepanekut seisukohaga, et maavanema ja maavalitsuse põhifunktsioonid on hääbumas. «Kuigi maavanema ning teda teenindava maavalitsuse põhifunktsioon hoolitseda maakonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu eest on formaalselt püsinud algses sõnastuses, siis võrreldes teiste valitsusasutustega – ministeeriumid, ametid ja nii edasi – ei oma maavanem ja maavalitsused enam nendega võrreldavat kaalu ega panustamise võimalust talle seadusega pandud põhifunktsioonide reaalseks täitmiseks,» ütles keskerakondlane Tarmo Tamm riigikogus.

Tamm avaldas arvamust, et maavanema ametikohast on saanud poliitikutele soe koht, kus ei ole vastutust ja kus saab rahulikult oma erakonna asjadega tegeleda. «Eesti maksumaksja ei suuda ega pea sellist ametikohta ülal pidama. Maavanemate ametite kaudu toimub erakondade varjatud rahastamine,» leidis ta.

Reporter.ee tänavaküsitlust saab näha siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles