Narkopolitsei keskendub tänavu fentanüüli pakkumise vähendamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fentanüül Eesti kohtuekspertiisi instituudis.
Fentanüül Eesti kohtuekspertiisi instituudis. Foto: Mihkel Maripuu

Politsei keskendub tänavu uimastikuritegude vastases võitluses narkosurmade peamise põhjustaja, sünteetilise uimasti fentanüüli ehk «valge hiinlase» pakkumise vähendamisele.

Valitsuse uimastiennetuskomisjon arutas teisipäevasel koosolekul narkomaaniaennetuse riikliku strateegia aastateks 2004-2012 täitmist, möödunud aasta narkosurmade statistikat ja plaane käesolevaks aastaks.

Komisjoni istungit juhtinud siseminister Ken-Marti Vaher ütles BNSile, et möödunud aastal kasvasid narkosurmad märkimisväärselt. Samas tõdes ta, et narkosurmad on «pika ahela tagumine ots, mille algus ulatub aastatetagusesse aega.»

Ministri sõnul põhjustas möödunud aastal ligi 90 protsenti uimastisurmadest fentanüül. Tegemist on sünteetilise uimastiga, mida tuntakse ka kui «valget hiinlast». Kuna tegemist on väga kange uimastiga, võib ka väga väike kogus põhjustada üledoosi.

Vaher tõi ka esile, et enamus üledoosi surnud uimastitarbijatest on pikaajalised sõltlased ning enamasti on tegemist noorte vallaliste meestega, kel on sageli vaid põhiharidus ning enamasti on nad töötud.

Minister märkis, et kui sageli kiputakse arvama, et uimastiprobleem on suurem Ida-Virumaal ning kodakondsuseta inimeste seas, siis tegelikult on 60 protsenti üledoosi surnutest Eesti kodanikud ning uimastiprobleem on kõige tõsisem Põhja prefektuuris, eeskätt Tallinnas.

«Siseministeeriumi valitsusalas on tänavu kavas tegevus fokusseerida nimelt fentanüülile,» sõnas Vaher. «[Fentanüüli] pakkumise vähendamise osas on meil väga konkreetne kava olemas.» Ministri sõnul suunab politsei ressursse eeskätt fentanüüli maale toovate kuritegelike gruppide tabamisele.

«Loodame, et sel aastal on oodata ka teatud läbimurret,» ütles Vaher.

Siseminister toonitas ka suurt vajadust uimastisõltlaste ravi ja korraliku rehabilitatsioonisüsteemi järele, nentides, et seni pole seda rahapuudusel rajatud.

Komisjon arutas ka narkomaania ennetuse riiklikku strateegiat aastateks 2004-2012. Vaheri sõnul tõdes komisjon, et ilma selle strateegiata oleks praegune olukord kindlasti hullem.

Samuti arutas komisjon ka töösolevat uimastisõltuvuse vähendamise programmi. Vaheri sõnul on kavas programmi suunata välisraha ELi riskiennetuseks ette nähtud vahenditest ning samuti Norra riskilastele suunatud abiprogrammist.

Möödunud aastal suri Eestis uimastite üledoosi tõttu 160 inimest ning üledoosi tõttu surnute arv on Eestis seitse korda suurem Euroopa Liidu keskmisest näitajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles