Nove Mesto pürib fanaatiku abiga uueks suusamekaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Publiku huvi on laskesuusa MMil suur.
Publiku huvi on laskesuusa MMil suur. Foto: Nordic Focus

Kümmekond aastat tagasi siples Nove Mesto suusaklubi suurtes rahalistes raskustes, aastaid murdmaasuusatamise MK-etappi korraldanud klubil olid tekkinud võlad ja midagi tuli ette võtta, et seisu parandada. Enda abi pakkus tuntud Tšehhi spordimänedžer Jiri Hamza, kes oli varem endale eelkõige nime teinud Euro­liigas võidutsenud Brno korvpallinaiskonna asutamisega.

Nooruses tegeles aga Hamza laskesuusatamisega ning kui ta Nove Mesto suusaklubile abikäe ulatas, oli tal üks lisatingimus – selleks et raskustest võitu saada, tuleb Nove Mesto külje all paiknevale Vysocina staadionile teha uuenduskuur, mille käigus tuleb ehitada ka lasketiir.

«Minu mõte oli selles, et Nove Mesto võiks võõrustada nii murdmaa- kui laskesuusatamise MK-etappe ning võib-olla kunagi ka laskesuusatamise MMi,» meenutas Hamza. «Ja nüüd see juhtuski. Tegelikult võinuks see juba varemgi teoks saada.»

2004. aastal läks Hamza oma ideega Tšehhi Laskesuusatamise Föderatsiooni, et neilt nii moraalset kui rahalist tuge saada. «Mind ei võetud just avasüli vastu ja paljud pidasid mind hulluks, aga mul oli siiski ka pooldajaid, teiste seas alaliidu president,» rääkis Hamza. «2005. aasta MMi ajal Hochfilzenis rääkisin plaanist ka Rahvusvahelise Laskesuusatamise Föderatsiooni (IBU) presidendile Anders Bessebergile. Arvan, et ka temal polnud sellesse usku, sest tol ajal polnud tšehhidel laskesuusatamises erilisi tulemusi, meediat see ala ei huvitanud, pealtvaatajaid samuti mitte.»

Ometi õnnestus Hamzal saada staadioni ümberehituseks raha nii Euroopa Liidult, Vysocina piirkonnalt kui ka Tšehhi rahandus- ja haridusministeeriumilt. «Suurim probleem seisnes selles, et 2009. aastal Liberecis peetud murdmaasuusatamise MM lõppes suure võlakoormaga ja seetõttu ei tahetud järjekordsest MMist midagi kuulda,» tunnistas Hamza. «Vahepeal oli peaga vastu seina jooksmise tunne, ebastabiilse poliitika ja ministrite vahetumise tõttu pidime läbirääkimisi kogu aeg otsast alustama. Aga õnneks lõppes kõik hästi.»

Ehitustöödega tehti algust 2005. aasta 10. oktoobril ning juba 2006. aastal esitati avaldus sooviga korraldada 2011. aasta laskesuusatamise MM, oma eesmärgi saavutamisest jäi neil toona puudu vaid neli häält. Järgmisel korral saadi aga kindel võit ja nii korraldabki Tšehhi tänavu esimest korda laskesuusatamise MMi.

Korraldusõiguse saamise taga ei seisa Hamza üksi, küll aga on tegemist võrdlemisi väikese grupiga – kõigest nelja mehega, kes on tõelised laskesuusatamise entusiastid.

Laskesuusatamine sai Vysocina staadionil tuleristsed 2007. aastal, kui korraldati Euroopa karikaetappi. Esimene tõsisem jõuproov oli aga 2011. aasta noorte ja juunioride MMi läbiviimine, mullu korraldati juba MK-etappi.

Paralleelselt nende võistlustega jätkati ka ehitustöödega ning isegi eelmisel aastal MK-etapil võistelnud sportlased olid tänavu võistluspaika jõudes jahmunud, nähes, kui palju on aastaga muutunud. Mullu novembris lõppenud ehituse viimases faasis pandi püsti teisaldatav tribüün 8000 inimesele ehk staadionil saab nüüd võistlusi nautida 17 000 pealtvaatajat.

«Meie staadion on üsna kompaktne, rahvas paikneb rajale väga lähedal, see on nagu katel, kus tekib päris kõva lärm ja võimas emotsioon,» uskus korralduskomitee esimees Hamza. «Loodan, et inimesed mäletavad Nove Mesto MMi kui positiivset üllatust.»

Eestlanna Kadri Lehtla tõdes, et sellist lärmi, nagu MMi avapäeval segateatevõistluse ajal tehti, pole ta varem võistlustel kuulnud. «Möll oli korralik ja kisa on päris kõrvulukustav,» lausus Lehtla. «Eelmisel aastal Ruhpoldingus oli ka palju pealtvaatajaid, aga ma ei teagi, kas rahvuste erinevus on nii suur, et siin teeb rahvas nii suurt lärmi. Ruhpoldingus olid võib-olla vanemad inimesed, rahulikud saksa pensionärid, aga siin on ehk nooremad, kes lärmavad täiest kõrist.»

Mulluse MMi toimumispaika Ruhpoldingut, mida peetakse laskesuusatamise mekaks, meenutas ka ameeriklanna Susan Dunklee. «Ma ei oleks uskunud, et kuskil mujal võib tekkida sarnane aura nagu Ruhpoldingus või Oberhofis, aga tundub, et Nove Mesto on sellega siiski hakkama saanud,» tõdes Dunklee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles