Sampo Life: ettevõtete võlakirjad hea alternatiiv hoiusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Lukka.
Paul Lukka. Foto: Sampo

Kui varem hinnati parimaks investeerimisvõimaluseks kinnisvara, siis praegusel turul pakuvad parimat riski-tulu suhet tugeva krediidireitinguga ettevõtete võlakirjad, kirjutab Sampo Life'i investeeringute juht Paul Lukka.


Keerulised situatsioonid maailmamajanduses ning aktsiaturgude langus teevad üha keerulisemaks otsuse, kas ja kuhu investeerida. Samas on vabade vahendite hulk eraisikute kontodel väga suur ja spekulatsioonid Eesti krooni devalveerimise ümber sunnivad inimesi rahapaigutamise peale üha enam mõtlema. Aastaid on peetud parimaks investeeringuks kinnisvara. Viimase aastaga toimunud muutused hindades on pannud tänaseks paljud inimesed situatsiooni, kus raha on kinnisvara all kinni ja selle realiseerimine lähiajal on osutumas üha keerulisemaks. Kuid kuhu siis ikkagi tasub investeerida?

Üheks vähe riskantseks võimaluseks on euro hoiused. Kahjuks elame nüüd majanduskeskkonnas, kus euro intressi tasemed on ajalooliselt madalaimal tasemel. Turvaliste ning laialt levinud euro deposiitide ja valitsuste võlakirjade tootlused on langenud niivõrd, et ei pruugi olla enam atraktiivsed investoritele. Samas eelistab suur osa investoritest devalveerimise spekulatsioonide tõttu siiski investeeringuid eurodes, mitte kroonides.

Eestis jäävad enamasti aastase eurohoiuse intressid alla 2 protsendi ning näiteks Saksa valitsuse üheaastase võlakirja tähtajaline tootlus on isegi alla ühe protsendi.

Õnneks on lisaks eurohoiusele olemas ka alternatiivseid võimalusi, kuhu raha paigutada. Eelmise aasta lõpus aset leidnud krediidituru seisak on nihestanud krediiditurge ning ettevõtete võlakirjaturgudel on tekkinud palju häid väljavaateid. Ettevõtete võlakirjade tootlustasemed on võrreldes valitsuste võlakirjadega tasemetel, mida pole nähtud aastaid - marginaalid on viiekordistunud.

Sampo Life'i hinnangul pakuvad tugeva krediidireitinguga ettevõtete võlakirjad nüüd parimat riski-tulu suhet. Suhteliselt stabiilset tootlust eelistavale investorile on ettevõtete võlakirjad praegu heaks alternatiiviks euro deposiitidele või valitsuste võlakirjadele ning neil võiks olla koht hajutatud investeerimisportfellis.
Mõningad näited Skandinaavia ettevõtete võlakirjade intressitasemetest:

-Nokia kümneaastane võlakirja tähtajani tootlus on ca 6 protsenti aasta baasil
-EMT suuromaniku TeliaSonera viieaastase võlakirja tootlus natuke alla 5 protsendi aasta baasil
- Sampo Grupi kolmeaastase võlakirja tähtajani tootlus ületab ka 6 protsenti aasta baasil
- Stora Enso aastase võlakirja tähtajani tootlus on üle 6 protsendi aasta baasil.

Heaks võimaluseks stabiilset kasvu tootva investeeringu tegemiseks on fikseeritud intressiga fondid, mida turul on erinevaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles