Briti väed lähevad Iraagist ära

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basras peetud mälestusteenistus Briti väejuhatuse all hukkunud sõdurite meenutamiseks.
Basras peetud mälestusteenistus Briti väejuhatuse all hukkunud sõdurite meenutamiseks. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia lahingoperatsioonid Iraagis lõpetatakse ametlikult täna - rohkem kui kuus aastat pärast invasiooni algust - ning juhtimine riigi lõunaosas antakse lõuna ajal formaalselt üle USA sõjaväele.


Selle sammuga lõppeb ühendkuningriigi sõjaline kohalolek Iraagis kuu aega graafikust varem, märkis

BBC News

.



Basra baasis toimus ennelõunal memoriaalteenistus meenutamaks selles konfliktis hukkunud sõjaväelasi, kes teenisid Briti väejuhatuse all.

Tseremoonia keskendus müürile, kus on kirjas kõigi 179 elu kaotanud Briti sõduri ja veel 55 teise riigi sõduri nimed, mis loeti ka valjult ette enne kuninglike õhujõudude hävitajate ülelendu.

Londonist oli kohal ka kaitseminister John Hutton.

Iraagi valitsusjuhi Nuri al-Malikiga täna oma residentsis Downing Streetil kohtunud Suurbritannia peaminister Gordon Brown nimetas lahingoperatsioonide lõpetamist uue peatüki alguseks kahe riigi suhetes, mis põhineb «pikaaegsel võrdsete partnerlusel».

Suurbritannia vägede hulk Iraagis küündis lahingoperatsioonide tipphetkel 46 000 sõdurini. Briti sõdurite lõplik lahkumine riigist algas juba märtsi viimasel päeval toimunud tseremooniaga, kui kontroll Basra baasis anti üle USA vägedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles