Ropu suuga luuletajad saadeti koolist minema

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Contra ja Veiko Märka.
Contra ja Veiko Märka. Foto: Peeter Langovits.

Kadrioru Saksa Gümnaasiumi pedagoogid katkestasid eile kooli kultuurinädalale kutsutud luuletajate Contra ja Veiko Märka esinemise, sest kirjameeste värsid olevat õpilaste jaoks liiga ropud olnud.


Urvaste poeet Margus Konnula ehk Contra ütles Postimees.ee'le, et ta on vist vähemalt pooltes Eestimaa koolides oma luulet lugemas käinud, kuid eilne juhus olevat esimene kord, kui tema värsse liiga ropuks peetakse.

Poeedid olevat lugenud õpilastele oma luuletusi, nagu koolides esinemiste ajal ikka,
kui järsku hakkasid õpetajad neljanda klassi õpilasi saalist välja viima. Seejärel teatanud
kaks pedagoogi, et selliseid asju pole õpilastel vaja kuulda ja luuletajate esinemine olevat nüüd läbi.

Järgnevat meenutab poeet oma blogis nii: «Ja kui me olime saalis prouadega natuke aega filosofeerinud ropu ja mitteropu luuletuse definitsiooni ümber ja kõnelnud selle mõjust noortele tärkavatele isiksustele, läksime ära välja, kus meid ootasid juba luulesõprade hordid, kellele me jätkasime luuletuste ettekandmist, kümmekond meetrit väljaspool kooli territooriumit, Gonsiori tänava ääres.

Üldiselt lugesime luuletusi, mida me niikuinii oleks lugenud, ka koolisisese esinemise jätkumise korral.Aga see oli mõnusalt kaif, nagu oleks mingit mässu õhutanud. Muide, meie esinemise tulemusena jäeti koolis ära järgmise päeva peale planeeritud pungikontsert.»

«Öeldi jah, et olevat nagu roppus roppuse otsas olnud. Ma panin need luuletused nüüd blogisse ka üles. Kaasa arvatud selle väidetavalt kõige ropema, mis ilmselt oligi esinemise katkestamise põhjuseks,» ütles Contra Postimees.ee'le.

«Ega nüüd seda küll ei saa ütelda, et need väga siivutud oleksid olnud,» lisas luuletaja. Contra sõnul ei arvanud ka õpilased, et luuletustes midagi roppu oleks olnud. «Seda muidugi kindlalt väita ei saa. Aga kui me pärast veel Gonsiori tänaval õpilastele luulet ja kõik võeti väga hästi vastu. «Ja ega me seal ka kuidagi ülevoolavalt ropud ei olnud, täitsa tavaline repertuaar oli.»

Contra sõnul tundus, et nende luule sõnum jõudis noortele hästi kohale. «Tagasiside on täiesti olemas ja nad nautisid meie loomingut samamoodi kui me isegi,» kiitis luuletaja.

Contra sõnul olevat õpetajad olevat esinemise lõpetamise põhjuseks toonud selle, et luuletajaid käib koolis harva ja nii võibki lastele jääda vale mulje, et luule ongi üks ropendamine. Aga selline suhtumine on luuletaja sõnul õnneks erandlik. «On ka neid õpetajaid, kes on kiitnud, et aitame just luulet noortele ligemale tuua,» lausus poeet.

Kooli esindajatelt intsidendi kohta kommentaari saada ei õnnestunud. Kultuurinädalal loetud roppe luuletusi saab lugeda Contra blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles