Nestor otsevalimisest: Savisaar tahab saada Eesti presidendiks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Priit Simson

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni aseesimehe Eiki Nestori hinnangul on presidendi otsevalimist seadustava eelnõu algatamise taga Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare soov saada Eesti presidendiks.

«Ma arvan, et Keskerakond esitas selle eelnõu seetõttu, et Edgar Savisaar tahab Eesti presidendiks saada ja ta saab aru, et riigikogus ega valijameeste kogus teda mitte kunagi ei valita. Muud põhjust ma selle eelnõu esitamisel ei näe,» ütles Nestor Postimehele.

Ta märkis, et kui teemat soovitaks käsitleda tõsiselt, tuleks kõigepealt arutelu alla võtta need funktsioonid, mida president Eestis täidab, ja alles seejärel saaks teha järelduse, kas teda peaks valima kõik valijad või peaks seda tehtama riigikogus ja valijameeste kogus. «Vastasel juhul on põhjus selles, et Savisaar arvab, et temast võiks saada Eesti president ja ta ei näe võimalust muudmoodi seda kohta saada,» lausus Nestor, lisades, et sotsiaaldemokraadid presidendi otsevalimist ei toeta.

Muudatust ei poolda ka Reformierakond, mis toetab partei fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi sõnul parlamentaarse vabariigi põhimõtet. Tema kinnitusel eeldaks presidendi otsevalimise seadustamine ka presidendi võimutäiuse suurendamist, sest kuidagi tuleks oma mandaati ju realiseerida. See tähendaks tema sõnul aga liikumist presidentaalse süsteemi poole, mida Eesti puhul pole otstarbekaks peetud.

Sama meelt oli Isamaa ja Res Publica Liidu saadikurühma juhtiv Kaia Iva, kes märkis samuti, et otsevalimised eeldaksid presidendi õiguste ja kohustuste olulist suurendamist. «Arvestades, millised on praegu Eesti riigis presidendi ülesanded, õigused ja kohustused, ei oleks tema otsevalimine proportsionaalne,» lausus ta ja lisas, et tema hinnangul tuleks eelnõu riigikogus esimesel lugemisel tagasi lükata.

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni 21 liiget andsid täna riigikogu menetlusse põhiseadust muutva eelnõu, mis seadustaks presidendi otsevalimise. Nende hinnangul vastaks see ühiskonna ootustele, annaks rahvale lisavõimaluse osaleda riigile oluliste otsuste langetamisel ning lähendaks rahvast riigile.

Presidendi otsevalimine oli ühe punktina kirjas Keskerakonna eelmiste riigikogu valimiste programmis. Vastavaid eelnõusid on erakonna liikmed algatanud riigikogus ka varem, kuid seni pole ükski neist toetust leidnud.

Põhiseadust on võimalik muuta kas rahvahääletusel, riigikogu kahe järjestikuse koosseisu poolt või kiireloomuliselt ühes koosseisus. Põhiseaduse kiirkorras muutmiseks peab seda lõpphääletusel toetama vähemalt 68, kahes koosseisus muutmiseks aga esmalt vähemalt 51 ja seejärel 61 riigikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles