Eestit külastab 16 USA kindralit

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras tutvustas täna Okupatsioonide muuseumis 16 Ameerika Ühendriikide kindralile Eesti julgeolekupoliitika põhimõtteid, riigikaitse süsteemi ning kümne aasta riigikaitse arengukava.

«Eestit sõdurit tuntakse operatsioonipiirkondades kui võitlejat, kellele saab alati loota, sest me oleme võimelised täitma kõiki ülesandeid,» ütles brigaadikindral Terras.

«Meil on teiega ühised lahingukogemused Abu Ghraibist, Tajist ja Now Zadist, seetõttu mõistame, mida tähendavad rahvusvahelist üksust juhtivale komandörile erinevate riikide piirangud ja kui raske on nendes tingimustes oma ülesannet täita. Tahame, et vaatamata väiksusele oleks meie panus maksimaalne,» rääkis brigaadikindral Terras värskelt kindraliauastme saanud USA ohvitseridele, kellest mitmel on ka varasem ühine teenistuskogemus eestlastega.

Ameerika Ühendriikide kindralitele jättis nähtu ja kuuldu tõsise mulje.

«Mulle avaldas sügavat muljet eestlaste tugev rahvuslik identiteet, aga samas ka mõistmine, et vajate oma riigi kaitsmiseks liitlasi.»

«Mulle avaldas sügavat muljet eestlaste tugev rahvuslik identiteet, aga samas ka mõistmine, et vajate oma riigi kaitsmiseks liitlasi. Saadud info põhjal võin öelda, et uue riigikaitse arengukava näol on tegemist väga hästi tasakaalustatud dokumendiga, millega panustatakse piisavalt riigi esmasesse kaitsevõimesse, arvestades samas NATO artikkel viiest tulenevate kohustustega teie liitlastele aga ka teile endile,» ütles delegatsiooni juhtinud erukindral Michael Carns.

Kindralid näevad laiemat pilti

Kuusteist kindrali auastme saanud USA kõrgemat ohvitseri külastavad Eestit riikliku õppeprogrammi raames, mis näeb ette tutvumist liitlasriikide julgeolekusüsteemiga, et tagada USA ühendoperatsioonide doktriini edukas ellu viimine. Õppereisi eesmärk on tutvustada kindralitele liitlasriikide nägemust julgeolekukeskkonnast ning anda ülevaade julgeolekupoliitika kujundamisest. Enne Eestisse jõudmist külastasid kindralid Saksamaad ning suunduvad edasi Lätti ja Leetu.

«Kuni kindrali auastmeni on iga ohvitseri tähelepanu suunatud käsuahelas allapoole, selle kursusega püüame neis luua mõistmist, millega tegelevad ka riigi teised ametkonnad, kuidas sünnivad otsused, aga ka seda kuidas toimivad teised riigid, millised on nende huvid ja nendega arvestamine. Ainult nii võivad kindralitest saada oma valdkonna eksperdid,» lisas kindral Carns.

Kindralid kohtuvad Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Andrus Ansipi ja kaitseminister Urmas Reinsaluga. Homme saavad kindralid ülevaate küberkaitsest Eestis ning kohtuvad NATO küberkaitsekeskuse, Riigi Infosüsteemide Ameti, kaitseministeeriumi ja Kaitseliidu küberkaitseüksuste esindajatega. Homme pärastlõunal külastab delegatsiooni Ämari lennubaasi.

Ameerika Ühendriigid on aidanud Eestile hankida tehnikat ja relvastust, neist viimaste seas 80 81mm miinipildujat ning neli Raven tüüpi mehitamata luurelennukit ning toetanud sadade Eesti kaitseväelaste väljaõpet ja koolitust Ameerika Ühendriikide sõjalistes õppeasutustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles