Maestro Eri Klas

Rein Veidemann
, TLÜ EHI / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klas koduõues lund lükkamas.
Eri Klas koduõues lund lükkamas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Vabariigi valitsuselt elutööpreemia pälvinud dirigent Eri Klasi nüüdseks juba soliidse pikkusega Eesti kultuurisaadiku  teed palistavad preemiad, aumärgid ja tiitlid. Ta on Tampere Filharmoonia ja rahvusooper Estonia audirigent, juhatades samas ka selle nõukogu. Ta on RAMi audirigent, muusikaakadeemia audoktor ja külalisprofessor, olümpiakomitee ja kinoliidu auliige.

Eesti Vabariigi kõrgete ordenite kõrval on tema loomingulist panust hinnatud Rootsi Põhjatähe rüütliristi ordeni, Soome Lõvi komandöri medali, Venemaa Sõpruse ordeni ja Peterburis jagatava Balti Tähe ordeniga. Viimatimainitu kavalerid on Klasi ja Pärdi kõrval Ingmar Bergman, Jevgeni Jevtušenko ja Mstislav Rostropovitš.

«Jah, aumärkidega on raske mind üllatada,» möönab Klas talle omasel muhedal moel, aga väljendab samas ka liigutatust elutöö tunnustamise pärast. See ei ilmuta küll raugemise märke, sest aja leidmine intervjuuks orkestriproovide vahel oli keeruline. Täna juhatabki Klas Estonia kontserdisaalis «Maestro» sarja esimest kontserti, millel tulevad ettekandele Erkki-Sven Tüüri «Exodus», Robert Schumanni tšellokontsert ja Wagneri/Vliegeri «Parsifal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles