Põhiseaduse Assamblee liikmete klubi hakkab juhtima Jüri Adams

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1991. aastal Eesti põhiseaduse koostamiseks loodud Põhiseaduse Assamblee 13 liiget moodustasid täna liikmete klubi, mille presidendiks valiti Jüri Adams.

Põhiseaduse Assamblee liikmete klubi asutajate seas olid Jüri Adams, Ants Erm, Liia Hänni, Peet Kask, Toomas Kork, Viktor Korrovits, Ivar Raig, Vello Salum, Arvo Sirendi, Lehte Sööt-Hainsalu, Rein Ruutsoo, Enn Tarto ja Ülo Vooglaid. Klubi presidendiks valiti Adams, kelle esitatud eelnõu võeti aluseks Eesti põhiseaduse koostamisel. Asepresidentideks said Vooglaid ja Raig ning klubi juhtkonda valiti ka Korrovits ja Salum.

Raigi sõnul arutati kohtumisel, milline peaks olema põhiseaduse autorite roll põhiseaduse edasisel tõlgendamisel, ning leiti, et assamblee liikmed peaksid andma põhiseaduse paragrahvidele ka omapoolse tõlgenduse. «Assamblee liikmed võiksid osaleda põhiseaduse ajaloolisel tõlgendamisel – mida nad mõtlesid tol ajal, kui nad põhiseaduse paragrahve formuleerisid,» lausus ta.

Adams leidis, et klubi peaks aitama kaasa, et assamblee liikmete elueal sünniks assamblee ajaloost teaduslik monograafia. Tema sõnul on probleem selles, et kuigi olemas on istungite stenogrammid, ei ole korralikku ülevaadet assamblee toimkondade tööst.

Klubi liikmed arutasid tõlgendamisest rääkides ka konkreetseid näiteid ning juhtisid tähelepanu, et näiteks riigikogu liikme puutumatuse tõlgendamisel on mindud ühte äärmusesse. Lisaks pidasid nad vajalikuks, et Riigi Teataja hakkaks taas ilmuma ka paberkandjal.

Põhiseaduse Assamblee (algse nimetusega Põhiseaduslik Assamblee) kogunes oma esimesele istungile 13. septembril 1991. Põhiseaduse ja selle rakendamise eelnõud valmisid seitsme kuuga ning 1992. aasta 10. aprillil lõpetas assamblee oma töö. Põhiseadus võeti vastu sama aasta 28. juunil toimunud rahvahääletusel.

Põhiseaduse Assambleesse kuulus 30 ülemnõukogu ja 30 Eesti Kongressi lähetatud saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles