Korter võib minna sundmüüki ka naabrite nõudel (1)

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.
Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi. Foto: Liis Treimann

Eesti korteriühistute liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul võib problemaatilise üürnikuga korter omaniku suutmatuse korral minna sundmüüki ka naabrite nõudel.

Mardi ütles Postimehele, et kui omanik üürib korteri välja ja üürnik osutub pahatahtlikuks, lepingu lõppemisel ei koli välja ning tekitab olukorra, kus majas elavad teised korteriomanikud ei pea võimalikuks tänu tema tegevusele elada, võivad naabrid nõuda korteri sundmüüki.

Naabrid võivad korteri sundmüüki nõuda korteriomandiseaduse paragrahvi alusel, mis sätestab, et kui korteriomanik on korduvalt rikkunud teise korteriomaniku suhtes oma kohustusi ja kui korteriomanikud ei pea tema ühisusse kuulumist enam võimalikuks, võivad nad nõuda, et ta oma korteriomandi võõrandab.

Kui kohustust rikkunud korteriomanik omandit ei võõranda, otsustab võõrandamise kohus vähemalt ühe korteriomaniku hagi või kaasomandi eseme valitseja hagi alusel. Otsust tehes lähtub kohus võõrandamisnõude aluseks olevatest asjaoludest.

Omanikul ei ole õigust siseneda üürniku valduses olevasse korterisse ilma kohtu loata, kohtu menetlus on aga pikk protsess ja Mardi sõnul võib inimene sel ajal oma elamispinnast ilma jääda, kuna naabrid nõuavad korteri võõrandamist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles