Mikk Sarv: maatöö ja töömaa

, rahvaluuleteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Sarv.
Mikk Sarv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Silvi Vare äsja ilmunud sõnaperede raamatus «Eesti keele sõnapered» (Eesti Keele Sihtasutus 2012) on meie keele suurimateks sõnaperedeks sõnade maa ja töö ümber moodustunud sõnapered 1400 sõnaga. Arvukuselt järgmised sõnapered on pea poole väiksemad, 800-sõnalised. Selline tõsiasi on tähendusrikas. Millegipärast on just need kaks sõna meie meelest nii olulised, et moodustame neist rohkem uusi sõnu kui kõigist teistest. Iseloomulikult on olemas on ka sõnad maatöö ja töömaa.

Maa-sõnast võis seda küll oodata – meie rahva varasem enesenimetus maarahvas, nii nagu ka meie keele varasem nimetamine maakeeleks toetab seda. Meil on maatargad, maaemad, maaisad, maavanaemad, maatõud, maailm – kõik hea algabki maast. Maa on püha, eriti ühel päeval aastas – suurel ristipäeval ehk taevaminemispühal, 40 päeva pärast lihavõttepühi. Vadjalaste jaoks oli selle päeva nimeks maahingamispäev, sisuliselt ka meie maal. Sel päeval ei tohtinud maad kaevata ega künda, samuti ei tohtinud viga teha millelegi, mis maast kasvas. Kaugel Obi jõe ääres on hõimurahvas mansid, kelle keeles oma asumisala nimeks on samuti Maa. Sama sõna on samas tähenduses veel paljudel rahvastel, kuuldavasti India ookeani ääres draviidi rahvastel, samuti Põhja-Ameerika kirdeosas algonkini rahvastel. Nii võib tõesti öelda, et maarahvas olla on uhke ja hää!

Veelgi põnevam on lugu sõnaga töö. Paarkümmend aastat tagasi korraldasime Ülo Vooglaiu juhtimisel Raplamaal Pirgu Arenduskeskuses arutelupäeva, et lahti mõtestada sõna «töö». Tõdesime, et meie keeles ei ole sel sõnal negatiivselt mõjuvaid seoseid, nagu näiteks venekeelsete sõnade rabota – ‘töö’ seos sõnaga rab – ‘ori’ või sõna trud ‘töö’ seos sõnaga trudno – ‘raske’. Vooglaid sõnastas päeva lõpuks: «Töö on eesmärgistatud tegevus tarbimisväärtusega toote valmistamiseks, teenuse osutamiseks või keskkonna korrastamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles