Hakake elama!

Jan Kaus
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Peeter Sauter
«Ära jäta mind rahule. 
A love story»
398 lk
2012
Raamat Peeter Sauter «Ära jäta mind rahule. A love story» 398 lk 2012 Foto: Repro

Sauteriga on imelik lugu. Tema kirjutamiskreedo tundub mulle väga võõras, kohati vaat et vastuvõetamatugi. Kirjutada lugusid nii, justkui poleks elu ja kirjapandu vahel enam mingit filtrit, kõik, mis päriselt juhtub, vajub otse ja ilustamata paberile. Isegi nimesid ei viitsi Sauter enam vahetada. Kuulun nendegi hulka, kellele tundub pisut tüütu see intiimelu detailne ja lõpmatu ülekirjutamine, keppide kaskaad. Ometi meeldis «Ära jäta mind rahule» mulle väga. Olles Sauteri loomingut pidevalt lugenud, tundub isegi, et tegu on ehk Sauteri parima teosega.

Kindlasti on inimesi, kes ei tahaks või suudaks elada niivõrd aeglast ja majanduslikult kitsast elu, nagu Sauter oma teostes kirjeldab. «Ära jäta mind rahule» moodustab loogilise paari raamatuga «Märkmeid vaeste kirjanike majast» – mõlemad kõnelevad samadest aegadest, inimestest, kohtadest ja sündmustest, millest kõige pöördelisem oli Sauteri poja Kustase ootamatu surm Koidu tänava kirjanike majas. Ka sellest räägib Sauter otsekoheselt, jättes mulje, et ta ei lisa ega peida midagi. Lisaks sellele käsitleb «Ära jäta mind rahule» Peetri läbikäimist kahe naisega – Lauraga, kes ei ela Koidus, aga kellega on Sauteril suhe, ning Jessicaga, kes elab Koidus, aga kellega Sauteril suhet ei ole. Nõnda ühemõtteline omaeluloolisus ja avameelsus võib esmapilgul ehmatada.

Aga üks asi on raamatu süžee, teine see, kuidas sündmustest räägitakse, mis mõte juhtunule antakse. Kohati väga argipäevase, mõnikord suisa rusuva tegevustiku kohal hõljub midagi kummaliselt kergendavat ja selget. Parema puudumisel võiks seda nimetada leplikkuseks. Tervest teosest õhkub leplikkust elu suhtes. Tundub, et tajudes elu piiratust – nähes pealt oma poja surma ning jõudes ise juba teatud vanuseni –, on Sauter mõistnud, et elu suurimat väärtust ei pea otsima kusagilt kaugelt ega kõrgelt, elusolemine ise ongi üks väärt asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles