Maris Lauri: uute töötajate leidmine muutub järjest aja- ja rahakulukamaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Peeter Langovits

Eelmise aasta viimase kvartali ja ka üldisemalt 2012.aasta tulemused näitavad seda, et Eesti on lähenemas kiiresti loomuliku tööpuuduse tasemele, kus uute töötajate leidmine on muutumas järjest aja- ja rahakulukamaks, tõdeb analüütik Maris Lauri oma blogis.

Ettevõtjate kurtmine tööjõu puuduse üle on Lauri sõnutsi selle sama protsessi teine pool. Väljapääs on palgata oskusteta töötajaid ja neid ümber-/täiendkoolitada, võimalusel töötukassa abiga. Kuid Lauri sõnul ei tasu ka unustada teisi töötajate leidmise võimalusi.

«Olemasolevate töötajate koolitamine võib osutuda odavamaks, ka on olemasolevatel töötajatel olemas teadmised ettevõttest ja tootmisprotsessist üldiselt.  See, kes tahab teistelt töötajaid üle võtta või vähestest järelejäänud töötutest parimaid leida, peab olema valmis maksma kõrgemat palka,» märgib Lauri. Lisaks tasub tema sõnul kaaluda ka praegu mitteaktiivsete hulka kuuluvate inimeste kaasamisele.

Viimasega seostub Lauri sõnul tähelepanek, et viimasel ajal on tööpuudus vähenenud ka seetõttu, et osad töötud on muutunud mitteaktiivseks. Tegemist ei ole mitte pensionäride arvu kasvuga, vaid lastega kodusolevate emade, pereliikmete eest hoolitsejate ja haigetega. Eriti puudutab see naisterahvaid Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles