Kinnisvaramaks tuleb vaid jõukatele?

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Sille Annuk

Eelarveaukude täitmiseks otsitakse vahendit kinnisvaramaksust, mille puhul oleks üheks võimaluseks nn suvila- või jõukusemaksu kogumine.


«Suvila või muu teisese kinnisvara maksustamine võib olla üks variant, kui seda võimaldavad registrid ja korralduslik pool. Tõenäoliselt on kaks elupinda Eestis juba varandus küll,» pakkus uudse maksustamisideena enam kui ühte kinnisvaraobjekti omavatele inimestele välja Andres Saarniit, kirjutab

Äripäev
.

Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõuniku sõnul on ühtse kinnisvaramaksu puhul suurim probleem asjaolu, et suur osa kinnisvaraomanikest Eestis pole vara mitte ostnud, vaid saanud selle omandireformiga. «Seetõttu on neil küll vara, aga ei pruugi olla suuri jooksvaid sissetulekuid,» nentis Saarniit.

Ehkki maamaksuna omavalitsuste eelarvetesse kogutav summa küündis eelmisel aastal üle kolmveerand miljardi krooni, jääb seda praeguses kehvas maksude laekumise tingimustes väheks. «Kinnisvaramaks on tulevikus eestlastele möödapäästmatu,» teatas rahandusminister Ivari Padar eelmisel nädalal. Sama tuli välja ka hiljuti Eestit väisanud Majandusliku Koostöö- ja Arengu Organisatsiooni OECD raportist.

Padar nentis, et kinnisvara maksustamine eeldab väga põhjalikke arutelusid ja analüüse ning ka idee kehtestada maks alates teisest kinnisvarast (nn suvilamaks) väärib kindlasti diskussiooni. «Ise pean mõttekaks kinnisvarale nn maksuvaba miinimumi kehtestamist.» Selline lahendus tähendaks, et iga inimene võib omada mingi kindla piirini kinnisvara, millelt ta maksu tasuma ei pea või maksab seda minimaalselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles