Kaugtöö propageerija: inimeste kontorisse sundimine on perspektiivitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutöötaja
Kodutöötaja Foto: SCANPIX

«Infoajastul on paindlik töötamisviis elementaarne. Heade töötajate nn kuubikutesse ja kindlasse tööaega surumine on kindel viis nende kaotamiseks,» kirjutab oDeski juht Gary Swart Forbesis kommentaariks Yahoo! juhi Marissa Mayeri otsusele keelata inimestel kodus töötamine ning sundida neid töö tegemiseks kontorisse tulema.

Kujutlege, et teie parim tarkvaraarendaja on öise eluviisiga, teie klienditoe direktor elab kontorist 1500 miili kaugusel ning teie kõige säravam tootejuht peab olema kodus hiljemalt pool viis, et oma lapsed koolist ära tuua. Paindlik töökorraldus on see, mis võimaldab taoliste inimestega koos töötada. See seletab ka asjaolu, miks ca 30 miljonit ameeriklast töötavad vähemalt ühe päeva nädalas kodus ning miks regulaarselt kaugtööd tegevate inimeste arv lähiaastatel tõenäoliselt plahvatuslikult kasvab.

Seetõttu on Mayeri otsus lõpetada kodus töötamine väga üllatav. Kahtlemata seisneb töö tulevik just paindlikkuses ja kui Yahoo! kavatseb ujuda vastuvoolu, siis on neil raske konkureerida talentide pärast.

«Paljud tänapäeva nõuetele vastavad arvutitöökohad ei soodusta tootlikkust, eriti kui töö eeldab loomingulisust nagu arendajatel või disaineritel,» ütleb oDeski tootejuht ja endine Yahoo! töötaja Shane Kinder. «Kui vaadata arendaja või projekteerija nn tootlikkuse kõverat, siis tundide möödudes muutuvad nad üha produktiivsemaks. Nad süvenevad oma töösse. Kontoritingimustes on seda väga raske teha, sest segajad on palju. Meie parimad koodiuuendused on sündinud näiteks ajavahemikul 20.00 kuni südaöö, sest just sel ajal on arendajad olnud kõige produktiivsemad.»

Ettevõtted tahavad suurendada produktiivsust ja töötajad otsivad vabadust. Paindlik töökorraldus on mõlema osapoole jaoks võit. Selle töökorralduse plussid on:

·        Suur hulk säästetud raha nii ettevõttele kui ka töötajale

·        Produktiivsus ja loomingulisus suureneb

·        Töökorralduse jätkusuutlikkus ja keskkonnasõbralikkus

·        Paindlikku töökorraldust pakkuv tööandja on värbamisel paremas olukorras, eriti nooremate inimeste värbamisel.

Lisaks suureneb taolist töökorraldust viljeledes ettevõtte võime meelitada ligi tõeliselt talendikaid töötajaid, nad saavad inimesi värvata ka kaugemalt ning teistest ajavöönditest. Seega saavad ettevõtted leida endale tõepoolest parimad töötajad, mitte ainult need, kes asuvad füüsiliselt kontorile kõige lähemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles