Kiisler: omavalitsuste vabatahtlik liitumine muutub lihtsamaks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler.
Siim Kiisler. Foto: Stanislav Moshkov

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul ei lahenda vabatahtlikud üksikud liitumised küll Eesti omavalitsusmaastiku struktuurseid probleeme, kuid riigi kohus on see soovijatele võimalikult lihtsaks teha.

Riigikogu võttis täna vastu seadusemuudatused, millega antakse omavalitsuste vabatahtlikuks ühinemiseks senisest laiemad võimalused ning suurendatakse neile makstavat ühinemistoetust.

«Nende muudatustega kõrvaldame mitu sellist takistust ja muudame liitumise paindlikumaks ja lihtsamaks. Ühtlasi anname ühinevatele omavalitsustele ka lisamotivatsiooni suuremate toetuste ja täiendavate tagatiste näol,» ütles Kiisler.

Seadusemuudatusega tõstetakse ühinemistoetust iga ühinenud kohaliku omavalitsuse üksuse elaniku kohta 40-lt eurolt 50-le eurole, toetuse miinimumsummat tõstetakse 128 000 eurolt 150 000 eurole ning maksimumsummat 256 000 eurolt 400 000 eurole iga ühineva kohaliku omavalitsuse üksuse kohta. «Näiteks ühinemist plaanivad Kose ja Kõue vald, kes praeguse seaduse alusel oleks saanud ühinemisel 357 000 eurot toetust, saavad nüüd 436 250 eurot,» selgitas ta.

Ka on seadusemuudatusega ette nähtud kuue kuu töötasu või muu samaväärne hüvitis neile omavalitsusjuhtidele, kes ühinemise korral ei jätka uues omavalitsuses volikogu esimehena, linnapeadele ja vallavanematele nähakse hüvitise maksmine ette juba kehtivas seaduses.

Muudatusega kaotatakse ära ka seni kehtinud ühinemispiirkonnad, mis tähendab, et liituda saab soovi korral ükskõik millise piirinaabriga. Küll peab endiselt silmas pidama, et omavalitsused toimiks ka sisuliselt ühtse teenusepiirkonnana. Ka lubatakse ühinemised üle praeguste maakonnapiiride. Erandiks saavad olema saared, kus võib ühineda ka ilma ühise piirita.

Tänase seadusemuudatusega täiendatakse ka ühistranspordiseadust, milles sätestatakse, et omavalitsuste ühinemise korral omavalitsuse siseseks liiniks muutunud transpordiliinide toetamist jätkatakse analoogselt liitumiseelse olukorraga ehk maakonnaliinidena.

Lisaks muudetakse seadusega paindlikumaks ja selgemaks ka omavalitsuste algatusel toimuva ühinemismenetluse läbiviimise korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles