Tülist Otepää pubi tooli üle puhkes pikk kohtulahing

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oti pubi
Oti pubi Foto: Valju Aloel/Õhtuleht

Jaanuari lõpus langetas riigikohus otsuse, kus Otepää ettevõtjatest isa ja poeg mõisteti süüdi selles, et nad peksid jõhkralt kaitsepolitseinikku ja kriminaalpolitseinikku, samas said nad esmapilgul sümboolsed karistused.

47-aastasele Raivo Kaldale kuuluvad Otepää kõige kauem tegutsenud ööklubi Comeback ja keskväljaku ääres asuv Oti Pubi. Perefirma tegevjuht on 25-aastane poeg Siim Kalda. Alates tänavu jaanuarist on aga tuntud ettevõtja ja tema poeg karistatud kurjategijad, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

Lugu algas 2010. aasta 25. juulil ööl vastu pühapäeva ja sündmuste alguse fikseeris Otepää vallavalitsuse katusel asuv valvekaamera, mis teeb regulaarselt panoraame keskväljakust.

Mõni minut enne kella nelja ilmusid kaamera vaatevälja kaks ilmselgelt purjus meest, kes jäid tuiama Oti pubi ette. Ühel hetkel hiivas üks neist pubi terrassilt tooli. Tegelased koperdasid pisut ringi ja uinusid sealsamas. Umbes veerand tundi hiljem ilmus vaatevälja teine, ilmselgelt ülemeelikus tujus seltskond, kes veiderdas keset sõiduteed.

Tegemist oli Otepääl lõõgastunud politseinikega, Tartu kriminaalpolitseiniku Aigar Kesasega ja kaitsepolitseiniku Rain Vosmaniga, kes lõpetasid just pidutsemise ööklubis Comeback. Kesas ja Vosman märkasid maas pikutajaid ning ajasid purjus võõrad jalule, et nad takso peale panna ja ära saata.

Lahkujatest jäi aga maha tool. Hiljem antud ütluste järgi väitsid taksole pandud võõrad politseinikele, et mööblitükk pärineb hoopis ööklubist ja korralike kodanikena asusid nad seda sinna tagastama. Fakt on, et Vosman võttiski selgel suvehommikul tooli õlale ja jalutas Oti pubist, mille terrassil on sadakond sarnast tooli, eemale. Samal ajal, kell pool viis hommikul, olid Raivo ja Siim Kalda oma ööklubi sulgemas, kui nendeni jõudis info oletatavatest toolivarastest.

Raivo ja Siim Kalda ning kaks ööklubi turvameest jooksid neile teatatud suunas, et vargaid tõkestada. «Otepää vallavalitsuse pargipingi peal nägime, et kaks noormeest istuvad pargipingi peal ja üks noormees istub Oti pubi terrassi tooli peal, jalg üle teise, ja limpsab pudelist õlut,» meenutas Siim Kalda, kes jõudis kohale esimesena.

«Ma ütlesin mehele, kes istus terrassitooli peal, et see on Oti pubi terrassitool ja ma olen pubi juhataja ning andku tool mulle,» kirjeldas Siim Kalda, kelle väitel ei võtnud mehed teda kuulmagi. «Selle peale ma tõukasin ta tooli pealt maha murule, tõstsin tooli kõrvale ja ütlesin, et nüüd me läheme politseisse, sest sa oled varas,» rääkis Siim Kalda, tunnistades, et tõukas mehe pikali, kuna too ei olnud nõus tooli loovutama.

Sel hetkel ei saanud Raivo ja Siim Kalda veel aru, et pargis olnud on mingis mõttes erilised mehed.

Osapoolte väited lähevad lahku

Edasi läheb osapoolte jutt diametraalselt lahku. «Esimesena ründas koheselt Siim Kalda isikut, kelle valduses tool oli ja lõi teda, kägistas, haaras kõrist kinni. Seejärel liitus sellega juba Raivo Kalda ja seejärel haarasid ka turvatöötajad inimesest kinni,» kirjeldas Rain Vosmani ja Aigar Kesase seisukohti esindav prokurör Aro Siinmaa.

Siim Kalda sõnul ei ole see aga usutav. «Tema väidab, et mina tulin juurde, hakkasin teda peksma, kõigepealt lõin rusikaga näkku, võtsin kõrist kinni ja lõin veel kord. Kuigi sealsamas kõrval istusid kaks tema sõpra, kellest üks oli tööl Lõuna prefektuuri kriminaaltalituses ja teine sõber on professionaalne sõjaväelane, kumbki neist ei sekkunud. See lihtsalt ei saa olla eluliselt usutav,» selgitas Kalda.

Siinmaa kommenteeris aga, et ründajaid oli rohkem ja tekkis ka küsimus, mil viisil oleksid politseiniku sõbrad pidanud sekkuma. «Oleks kannatanute poolt ääretult kummaline tekitada n-ö kahepoolne kaklus, mis oleks võinud lõppeda mõlema poole jaoks väga raskete tagajärgedega.»

Kannatanute sõnul püüdsid nad oma ausaid kavatsusi selgitada, kuid Kaldad pidasid ja peavad neid tänaseni toolivarasteks. Õiguslikult ei oma tähendust, kas Kaldad tabasid tegelikud toolivargad või pidasid neid varasteks eksikombel. Omakohut nende üle mõista poleks nad tohtinud ikkagi ja just seda neile süüks pandi. Nimelt võtsid klubiomanikud kaitsepolitseiniku pargist kaasa ja läksid teisele poole maja, kus asub konstaablipunkt, et arvatav varas üle anda.

Kuna politseipunkt oli suletud, tuli oodata patrulli kohale. Selle aja jooksul toimunut kirjeldavad osapooled samuti erinevalt. Üks põhilisi tõendeid selle kohta, mis politsei õuel tegelikult toimus, on 80-sekundiline mobiilivideo, mille tegi kannatanute sõber, kuid kummalisel kombel tõlgendavad osapooled videot risti-vastupidiselt. Kui Vosman ja Kesas väidavad, et Kaldad hoidsid neid kinni ja peksid, siis Kaldad lükkavad väited ümber ja Raivo Kalda sõnul lõi hoopis Aigar Kesas teda käega vastu õlga.

Konflikti kestel helistasid korduvalt politseisse mõlemad osapooled. Kui kohalik konstaabel ja pisut hiljem patrull saabusid, kutsuti väidetavad toolivargad sisse, klubiomanik ja tema kaaskond saadeti koju.

Kaldad võeti vahi alla

Raivo Kalda ei jätnud aga jonni ja viis sama päeva lõuna ajal Otepää politseisse avalduse varaste kohta. Kui seni oli tegu lihtsalt totra tüliga, siis edasine on juba tähelepanuväärne.

Sama pühapäeva pärastlõunal sõitis Otepääle kohale mitu autotäit politseinikke, osa neist kuulivestides, ja prokurör Aro Siinmaa isiklikult. Siim Kalda võeti kinni Oti pubi teiselt korruselt. Raivo Kalda sõitis poja vahistamisest kuuldes samuti pubi juurde ning tema võeti samuti kinni.

Siim Kalda meenutas, et ainsa selgitusena ütles politseiauto juht talle, et «vahistamine on eilse eest, te sattusite valede meeste otsa».

«Mina lihtinimesena võin öelda, et mindi kaitsma nn öist purjus peaga tehtud lollust ehk mindi kaitsma mundriau,» arvas Raivo Kalda.

Kui tavaliselt saadab Eesti politsei sarnase tüli puhul kirjaliku kutse ilmuda uurija juurde, siis antud loos pakiti kokku mitte ainult kahtlusalused, vaid käidi vilkuritega järel ka mitmel tunnistajal.

Prokurör Siinmaa sõnul pole tegemist mundriau kaitsmisega, vaid ta käitus resoluutselt, et asjaga ühele poole saada. Siinmaa rõhutas, et küsimus ei olnud selles, et kannatanud olid politseinikud. Kuigi Siinmaa rõhutas, et kannatanute taust ei mängi rolli, uuris millegi pärast tänavakaklust, mille sarnaseid esineb kümneid, Tartu organiseeritud kuritegude talitus.

Aro Siinmaa sõnul on just Raivo Kalda äkilise loomuga mees, kelle suhtes on varemgi vägivalla kaebusi olnud. Kalda omakorda leiab, et kui pidada 20 aastat korda Otepää suurimas ööklubis, siis arusaamatusi ikka tekib. Üks selline juhtum 2007. – 2008. aasta vahetuse ööst oligi jõudnud politseisse ja rääkis nüüd Kaldate vastu.

Ehkki tegu oli pealtnäha lugupeetud kodanikega, rahuldas kohus prokuröri taotluse Kaldad eeluurimise ajaks kuueks kuuks vahi alla võtta. Isa ja poeg vabanesid kokku 250 000-kroonise kautsjoni vastu 24 päeva pärast.

Prokuröri sõnul oli vaja Kaldad vahistada, et nad ei sooritaks uusi kuritegusid ja ei mõjutaks tunnistajaid, kellest enamik olid nende alluvad. Siinmaa sõnul on vaja tunnistajate mõjutamise väitmiseks kindlaid tõendeid, kuid tema kinnitusel tunnistajate ütlused hiljem muutusid.

Raivo Kalda: politsei ei saanud enam asja tagasi pöörata

Juba Kaldate kinnipidamisele järgneval päeval ilmusid uudised, milles prokuratuuri esindaja rääkis kindlas kõneviisis, kuidas baariomanikud peksid politsinikke. Kaldate sõnul ongi asi selles, et haavatud auga politseinikud rääkisid algul kokku dramaatilise loo, millele järgnes ülereageering. Kui hiljem taibati, et asi pole seda väärt, polnud aga võimalik enam «hambapastat tuubi tagasi toppida».

«Algul oli meil ju süüdistus, millega meid kinni võeti, olid audio-video salvestised, peksmised jms, aga seda ei saanud ju tagasi enam keerata, kuna aparaat oli käima löödud, raskesti organiseeritud kuritegevuse üksus üheksa mehe, kolme autoga ja prokurör isiklikult sõitis Otepääle, tehti selline näidis mahavõtmine. Seda ei saanud enam tagasi pöörata,» rääkis Raivo Kalda.

«Kogu selle kriminaalasja menetluse käigus ju selles mõttes ei muutunud mitte midagi, et isikud peeti kinni, nende esmane kahtlustus kirjeldab tegu täpselt samasugusena nagu lõpuks süüdimõistev jõustunud kohtuotsus,» vastas Aro Siinmaa.

Tülist umbes 50 eurot maksva tooli üle tuli eepiliste mõõtmetega kohtulahing. Vabariigi parimad õiguseksperdid võtsid loo pulkadeks lahti, vaieldi kirglikult viimsegi detaili üle. Kahe ja poole aastaga käidi läbi kõik kohtud ning jõuti välja riigikohtusse, mis harvanähtavalt arutas asja suulises menetluses. Lõpuks, tänavu 21. jaanuaril tegi Eesti kõrgeim kohus otsuse, et nn ööklubi episoodis on Kaldad süütud, kuid politseinike peksmises jäid nad süüdi. Karistuseks sai Siim Kalda 350 eurot trahvi ja Raivo Kalda 1400 eurot.

«Paraku on politsei peksmise hind Eesti vabariigis selline. Kui vaadata paragrahve, millega meid maha joosti ja meile süüdistus esitati ja kui väidetakse ikkagi, et me peksime politseinikke, kaitsepolitsei töötajat, siis see karistus ja rahatrahv ei ole proportsioonis mitte kuskilt mitte millegagi,» arutles Raivo Kalda, kelle õiguskulud kogu juhtumi juures ulatusid 70 000 euroni.

Siinmaa rõhutas veelkord, et karistuse määramisel ei mänginud mingit rolli see, et kannatanud olid politseinikud. «Need ei ole kindlasti sümboolsed karistused, need on karistused, mida kohus leidis olevat õiglase ja mida ka mina ei vaidlustanud ringkonnakohtus ega ka riigikohtus,» ütles prokurör, lisades, et loodetavasti täidavad karistused oma eesmärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles