Keskerakond tahab e-hääletamise kontrolli võimalust juba sel sügisel

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletamine Keskerakonna valimistelgis
Tallinna keskturul mais 2009.
E-hääletamine Keskerakonna valimistelgis Tallinna keskturul mais 2009. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Keskerakonna fraktsioon esitab täna riigikogule eelnõu, millega võetaks elektroonilise hääletamise kontrollsüsteem kasutusele juba oktoobris toimuvatel kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel. Hetkel kehtiv seadus sätestab kontrollsüsteemi kasutamise alates 2015. aastast.

Kontrollsüsteemi mõte on anda valijale on võimalus kontrollida, kas tema antud elektrooniline hääl on korrektselt edastatud. Seda seetõttu, et vältida hääletamisega manipuleerimise võimalus, näiteks arvutiviiruste kaudu.

«Riigikogu põhiseaduskomisjoni ja e-valimiste töörühmaga aktiivset koostööd teinud eksperdid kinnitasid, et tehniliselt on täiesti võimalik saada elektroonilise hääletamise kontrollsüsteem toimima juba sügisestel kohalikel valimistel,» ütles põhiseaduskomisjoni liige Priit Toobal, kelle sõnul on elektrooniline hääletamine ilma kontrollsüsteemita väga ahvatlev sihtmärk pahatahtlikele häkkeritele.

E-valimiste süsteemi täiendavat turvamist ja suuremat läbipaistvust on Eestile soovitanud ka OSCE/OHDIR oma raportis 2011. aasta riigikogu valimiste järel.

Toobali sõnul on elektrooniline hääletamine ilma kontrollsüsteemita väga ahvatlev sihtmärk pahatahtlikele häkkeritele.

«Seni, kuni ei valija ei saa oma hääle kohalejõudmist kontrollida, pole elektrooniline hääletamine piisavalt usaldusväärne ning seda ei tohiks kasutada,» lisas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles