Näpunäiteid kevadiste potilillede eest hoolitsemiseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SIBULLILLED
SIBULLILLED Foto: Mihkel Maripuu

Aianduskeskuse Hortes tootejuht Lea Mäss jagas näpunäiteid, kuidas hoolitseda kevadiste potilillede eest nii, et neid saaks soojade ilmade saabudes peenrale ümber istutada.


PRIIMULA

Esimene kevadekuulutaja aianduspoes õitseb jahedas valges kasvukohas kuni neli nädalat. Õitsev priimula tahab kastmist. Taimele sobib 5–10-kraadine kasvukoht. Priimula peab kauem vastu, kui kolletuvad lehed ja äraõitsenud õied kohe ära noppida. Pärast õitsemist tuleb tõsta kuni soojade ilmade saabumiseni jahedamasse ruumi. Priimulat ei pea enne kevadet suuremasse potti ümber istutama. Kuna tegemist on külmakindla püsikuga, võib varretu priimula esimesel võimalusel aeda istutada. Kasvupaigaks tuleb valida poolvarjuline väikese kallakuga parasniiske huumusrikka mullaga koht. Liigniiskust ega üleujutust ei talu.


AJATATUD SIBULLILLED

Ajatatud sibullilled (nartsiss, tulp, krookus, iiris jt) õitsevad potis kauem, kui neid hoitakse jahedas ja võimalikult valges ruumis. Sibullillede muld peab olema ühtlaselt niiske. Kui sibullilled on õitsemise lõpetanud, võetakse sibulad mullast, kuivatatakse ja puhastatakse ning säilitatakse jahedamas ruumis. Suve teisel poolel võib sibulad aiamulda istutada. Nartsiss, krookus ja iiris tahavad olla päikese käes, hüatsint talub ka varjulisemat kohta. Sibullilled õitsevad enamjaolt külluslikumalt huumusrikkal mullal. Järgmisel kevadel hakkavad nad uuesti lehti ajama, kuid ei pruugi siis veel õitsema hakata, kuna ajatusel õitsemiseks kulunud toitained vajavad veel taastamist.


SUURELEHINE HORTENSIA

Üha enam populaarsust koguv suurelehine hortensia õitseb läbi suve. Hortensia võib istutada aeda kohe, kui öökülmad on möödas. Taim eelistab hajusvalgusega kasvukohta, kuid talub ka päikest. Suvel võib taimel lasta kasvada õues, rõdul või terrassil suuremas potis. Äraõitsenud õisikud tuleb põõsalt ära lõigata, mis soodustab uute õite teket. Taim vajab kevadest sügiseni palju vett ja kiire kasvu tõttu väetamist kaks korda kuus. Sügisel enne külmade saabumist tuuakse taim tuppa.


POTIROOS

Potiroosid vajavad õitsemiseks palju valgust ja jahedat ruumi, kuigi roosbegoonia kasvab heal meelel ka soojas. Uute õite arenemiseks tuleb vanad ära lõigata. Muld tuleb hoida niiskena – mulla läbikuivamist või liigniiskust nad ei talu. Potiroosi peab väetama iga kahe nädala tagant kevadest sügiseni õitsvatele toalilledele mõeldud väetisega. Kuivanud õied, lehed ja närbunud võrsed tuleb ära lõigata, taim suuremasse potti ümber istutada ja viia jahedasse ja pimedasse. Mõne kuu pärast, kui hakkavad kasvama uued lehed, võib soojemasse ja valgemasse ümber kolida. Öökülmade möödudes võib istutada aeda valgusküllasesse ja huumusrikka mullaga kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles