Sotsiaaldemokraadid kerkisid Rootsi populaarseimaks parteiks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sotsiaaldemokraatide juht Stefan Löfven.
Rootsi sotsiaaldemokraatide juht Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraadid on Rootsis üle pika aja taas populaarseim erakond, kirjutab ajaleht Dagens Nyheter.

Valitsuskoalitsioonil on rasked ajad. Küsitlusfirma Ipsos läbi viidud uuringu järgi on sotsiaaldemokraadid ja roheliste partei koos menukamad, kui neli valitsuserakonda kokku.

Peaminister Fredrik Reinfeldt ja tema koalitsioonikaaslased praegu asju kokku pakkima ei pea, kuna üldvalimised on septembris 2014 ehk umbes 1,5 aasta pärast. Lisaks on tegemist siiski üksnes arvamusuuringuga.

Küll aga on sotsiaaldemokraatide populaarsuse tõus tähelepanuväärne. Partei on kaotanud kahtedel järjestikusel parlamendivalimistel ja sel on olnud raskusi väärika liidri leidmisega. Praegune juht Stefan Löfven on ilmselt suutnud usalduse partei vastu taastada.

Gallupid näitavad sotsiaaldemokraatidele 33,1-protsendist toetust ja Koonderakonnale ehk moderaatidele 28,1-proitsendist toetust.

Kolmandat kohta hoiavad paremäärmusliku kallakuga Rootsidemokraadid, keda toetab 10,2 protsenti vastanutest. Analüütikute sõnul on erakond saanud uusi toetajaid meeste ja pensionäride hulgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles