Politoloog: valitsuskriis ei tähenda Eestile katastroofi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Politoloog Anu Tootsi väitel ei tekitaks valitsuskriis praegu Eestis mingit katastroofi, samas ei usu ta, et Keskerakonna otsus avaldada Reformierakonna juhile peaminister Andrus Ansipile umbusaldust midagi valitsuses muudab.


Seda viimast ei usu Tootsi hinnangul ka Keskerakond ise.«Kui asja tõsiselt võtta, peaks alustama läbirääkimistest sotsidega,» rääkis Toots Kuku raadios.

«Niikaua kui sotsidel on oma maksureformiplaan ja Keskerakonnal oma, umbusaldust saavutada ei õnnestu.»

Toots pakkus, et kuna lähenemas on europarlamendi valimised, tahab Keskerakond olla lihtsalt pildil. «Arvestades Keskerakonna poliitikute suurt kogemust, siis on neile ju endalegi selge, et see umbusaldus ei lähe läbi, kui seda nii teha, nagu nad seni on ette võtnud.»

Läbirääkimisi Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna vahel politoloog päris välistada ka ei taha, kuid peab ettevõtmist keeruliseks.

Tema sõnul poleks ühest küljest midagi loomulikumat kui see, et Keskerakond ja sotsid leiavad ühise keele, kuna mõlemad on vasakpoolsete sugemetega erakonnad, aga kuna Eesti poliitikas on olulised ka isikutevahelised suhted, siis on mitmeid tegureid, mis kokkulepet ei soosi.

Tootsi hinnangul ei oleks valitsuskriis praegu Eesti riigile kahjulik.

«Mulle paistab, et Eesti parteipoliitikas ja parlamendipoliitikas on liiga palju foobiaid, nagu
poleks praegu õige aeg,» rääkis Toots.

«Kui asjad on nii halvad kui praegu, ei saa valida ja oodata paremat aega.»

Ta lisas, et valitsuskriis on parlamentaarses demokraatias pigem normaalne nähtus kui ebanormaalne. Tootsi sõnul ei ole midagi jubedat, kui vahetuks peaminister või mõni koalitsioonipartner.

«Praegune kombinatsioon nagunii ei tööta. Ma pean praegust koalitsiooni otse öeldes täiesti teovõimetuks.»

Toots lükkas ümber ka arvamuse, nagu näitas valitsuskriis Eestit Euroopas ja mujalgi maailmas halvas valguses.

«See on järjekordne jama, mida meil pidevalt püütakse serveerida. Kui Eesti valitsuskriis toimub parlamentaarse demokraatia protseduuride alusel, ei tekita see mingit tähelepanu,» kinnitas Toots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles