Politsei- ja piirivalve ühisamet alustab uuel aastal

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalveameti lipp.
Piirivalveameti lipp. Foto: Mihkel Maripuu

Täna riigikogus heaks kiidetud politsei ja piirivalve ning vabariigi valitsuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seadused loovad vajaliku aluse uue sisejulgeoleku asutuse töö alustamiseks 1. jaanuaril 2010. aastal.

Siseminister Jüri Pihli sõnul on politsei- ja piirivalveameti loomise puhul tegemist suurima muudatusega meie riigi sisejulgeoleku struktuurides, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

«Täna vastu võetud seadused annavad võimaluse kolme ameti ühendamisega edasiliikumiseks ning loovad vajalikud tingimused juhtimiskorralduse ühtlustamiseks,» ütles Pihl.

«Tänane eelnõude lõpphääletus näitas, et olulistes küsimustes on meie poliitikud võimelised ületama opositsiooni-koalitsiooni veelahkme,» väljendas siseminister heameelt riigikogu hääletustulemuse üle.

Vastuvõetud seadus on aluseks politsei-, piirivalve- ning kodakondsus- ja migratsiooniametite ühendamiseks aastaks 2010.

«Seaduse loomine ei ole olnud kergete ülesannete killast. Töö selle kallal algas juba 2007. aastal ning möödunud aasta lõpus oli seadus valmis esitamiseks valitsusele ja sealt edasi riigikogule,» selgitas sisejulgeoleku ühendasutuse loomise juht Marek Helm.

Uus seadus ühtlustab politseinike ja piirivalvurite teenistusregulatsiooni ning loob võimalusi iga sisejulgeolekutöötaja karjäärivõimaluste senisest avaramale ärakasutamisele.

«Seda loomulikult eeldusel, et töötaja on valmis pidevaks enesetäiendamiseks ning oma oskuste ja teadmiste arendamiseks,» sõnas Helm.

Kindlasti ei muuda politsei ja piirivalve seadus halvemaks tänaste politseinike ja piirvalvurite sotsiaalseid garantiisid, vaid pigem ühtlustab näiteks nende hüvitisi ja toetusi.

Riigikogu õiguskomisjoni liikme ja eelnõu kaasettekandja Indrek Saare sõnul on iseenesest mõistetav, et organisatsioonid püüavad ja peavadki oma juhtimisstruktuure korrastama.

«Äärmiselt oluline on, et asutused kulutaksid võimalikult vähe tugiteenustele ning võimalikult palju põhiteenustele, milleks nad on ellu kutsutud,» lisas Saar.

Valitsusliidu programm aastateks 2007-2011 sätestas siseturvalisuse arendamisel ühe olulise prioriteedina lõpetada tarbetu dubleerimine erinevate ministeeriumide ning ametkondade vahel.

Marek Helmi kinnitusel tagatakse politsei- ja piirivalveameti loomisega sisejulgeoleku valdkonna teenuste parem kvaliteet ja ühetaolisus, mis aitab kaasa kuritegevuse vähenemisele.

«Ühendasutuse eesmärk on samuti riigi ressursside sihipärasem kasutamine,» lisas Helm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles