Kevadtormil algasid lahinglaskmised

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtorm 2009.
Kevadtorm 2009. Foto: Kaitseväe peastaap

Suurtükiväepataljon alustas maaväe suurõppuse Kevadtorm 2009 raames viimast laskeharjutust, mille eesmärgiks on kontrollida ajateenijate valmidust tegutseda oma allüksuse koosseisus lahinguülesannete täitmisel.

Suurtükiväepataljoni ülem kapten Vahur Kütt rääkis, et lahinglaskmiste ajal testitakse sõdurite oskusi tulla toime oma ülesannetega, samuti ajalistest nõuetest ja tegevusprotseduuridest kinnipidamist, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Kapten Kütt lisas, et tänavune õppus erineb varasematest, sest suurtükiväepataljoni kontrollõppus on üles ehitatud ühe osana õppusest Kevadtormi 2009.

„«Toetame ühe patareiga Kirde kaitseringkonna operatsiooni, samas kontrollime tõrjeüksuse tegevust, kus patarei paiknemisalal on tulerühm sisse võtnud lähikaitsepositsioonid,» selgitas ta.

«Kui varem kontrollisime pigem ajateenijate oskust tulepatarei liikmena suurtükki käsitleda, siis seekord lõime taktikalise olukorra, mille käigus liigume pärast lahinglaskmisi Kevadtorm 2009 õppuste alale ja jätkame seal 1. jalaväebrigaadi toetamist,» ütles kapten Kütt.

6. mail laseb  155-mm haubitsapatarei 18 kilomeetri kaugusel asuvaid sihtmärke. Suurtükiväepatarei tulepositsioonid on nii pika vahemaa tõttu sihtmärkideni viidud polügooni territooriumilt välja Soodla maa-alale. 7. mai lahinglaskmistel asuvad sihtmärgid relvadest ligi 10 kilomeetri kaugusel.

Haubitsapatarei taktikalist tegevust juhivad ajateenijad. Lahinglaskmiste läbiviimise  ja ohutustehnika eest vastutavad suurtükiväepataljoni kaadrikaitseväelased. Lahinglaskmistest võtab osa kokku ligi 310 kaitseväelast, neist 280 ajateenijat.

155-mm haubits FH–70 on toodetud Saksamaal ja olenevalt laskemoonast on selle laskekaugus kuni 30 kilomeetrit. Kaheksaliikmelise meeskonnaga haubitsa laskekiirus on kuni kuus lasku minutis.  Suurtükiväepataljon suundub 12. mail Kevadtormi õppuste alale, kus alustatakse
ajateenijate taktikaliste oskuste kontrolliga.

Sel aastal korraldab maavägi Kevadtormi 4.-24. maini Jõgeva, Ida-Viru ja Lääne-Viru maakondades. Õppuse ala hõlmab peamiselt Torma, Tudulinna, Avinurme ja Laekvere valdasid.

Kevadtorm 2009 on kaitseväe aasta suurim maaväe õppus. Õppuse peamiseks eesmärgiks on ühe jalaväepataljoni kokkuharjutamine jalaväebrigaadi raames.

Aasta suurim maaväe õppus kontrollib ka toetavate üksuste valmisolekut, värskendab reservüksuseid ning võimaldab eri tasandite ülematel ja staapidel saada praktilisi kogemusi üksuste juhtimisel. Õppusel osaleb pea 3000 kaitseväelast, reservväelast ja kaitseliitlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles