USA Iraanile: ärge mõelgegi Pärsia lahel meie otsusekindlust testida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülem kindral James Mattis.
USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülem kindral James Mattis. Foto: SCANPIX

USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülem, kindral James Mattis manitses eile Iraani Pärsia lahe piirkonnas Ühendriikide otsusekindlust mitte proovile panema.

Ühendriigid viisid eelarvekärbete tõttu raha säästmiseks Pärsia lahelt ära ühe lennukikandja lahingugrupi.

«Pärsia lahel on minu käsutuses endiselt üks lennukikandja lahingugrupp, ma manitsen iga võimalikku vaenlast, kes võiks kavandada olukorra muutumisest kasu lõikamist, meie otsusekindlust mitte proovile panema,» märkis Mattis Iraanile vihjates.

«Minu käsutuses on sõjaline jõud, tekitamaks vaenlasele nii suuri purustusi, et sellest saaks tema pikim ja ühtlasi halvim päev. Lisaks saaksime teise lahingugrupi täienduseks üsna kiiresti kohale tuua,» lausus Mattis senati relvajõudude komitee ees esinedes.

Kindrali sõnul suudaks Ühendriikide sõjavägi lennukikandja USS Harry Trumani ja seda saatva lahingugrupi 14 päeva jooksul Pärsia lahele tuua.

«Ma olin kaks nädalat tagasi USS Harry Trumani pardal ning vestlesin admiral Kevin Sweeneyga, kes kinnitas mulle, et tema käsutuses olevad õhujõud ja laevad on valmis kiiresti ümber paigutuma,» lisas Mattis.

Lennukikandja USS John Stennis ja teda saatev lahingugrupp patrullib hetkel Iraani ranniku lähedal asuvates strateegilistes vetes. Selle vahetab lähiajal välja praegu Vahemerel viibiv lennukikandja USS Dwight Eisenhoweri lahingugrupp.

Kindral oli skeptiline väljavaate suhtes sanktsioonide abil Iraani tuumarelvaprogrammist loobuma sundida.

«Ma ei usu, et see surve suudab Iraani juhtkonna meelt muuta, kuid ma ütlen selgelt, ma toetan majandussanktsioonide rakendamist,» tõdes Mattis ja lisas, et tema hinnangul püüab Teheran kõneluste abil aega võita.

«Iraani diplomaatial on pikk pettuse ja salgamise ajalugu. Nende tegevus uraani rikastamisel on ületanud rahumeelseks otstarbeks vajamineva ulatuse,» leidis kindral.

«Me ei tohiks seetõttu siiski kõnelustest loobuda. Ma pooldan meie kurssi. Mulle makstakse selle eest, et ma iraanlaste kavatsustesse skeptiliselt suhtuks,» selgitas ta.

Vastates küsimusele, kas Ühendriigid suudaksid Iraani põlvili suruda, lausus ta: «Meil on selleks mitmeid võimalusi ja see ei tähenda otsest konflikti,» möönis Mattis.

Mattis peaks USA keskväejuhatuse ülema kohalt lahkuma mõne nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles