Šveitsi labor Arafati mürgianalüüside tulemusi veel ei avalda

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina president Yasser Arafat 2004. aasta juulis.
Palestiina president Yasser Arafat 2004. aasta juulis. Foto: SCANPIX

2004. aastal surnud Palestiina liidri Yasser Arafati surnukehalt mullu Šveitsi labori ekspertide poolt võetud analüüside tulemusi ei avaldata enne mai lõppu.

Lausanne´i labori esindaja Darcy Christen kinnitas uudisteagentuurile AFP, et vajalik on teha kaks analüüsiseeriat, millest esimene on valmis ja teist alles alustatakse. Samuti rõhutas Christen, et tulemusi tuleb uurida väga detailselt, misjärel koostatakse aruanne.

Arafat suri 2004. aastal Pariisi lähedal sõjaväehaiglas ja maeti Läänekaldale Ram Allah´sse. Mullu novembris kaevati tema haud aga lahti, et eksperdid saaksid sellelt proove võtta. Lisaks Lausanne´i laborile uurivad analüüse ka Prantsuse ja Vene eksperdid. Kolm töörühma omavahel kokku ei puutu.

Arafati surma hakati uuesti uurima mullu augusti lõpus, kui tema pere pöördus Prantsusmaa kohtu poole, väites, et Arafat suri polooniumimürgituse tagajärjel.

Varem olid Šveitsi eralabori teadlased leidnud 2004. aastal 11. novembril 75 aasta vanusena surnud Nobeli rahupreemia laureaadile kuulunud esemetelt polooniumi jälgi, mis tekitas kahlusi, et Palestiina liider võidi mürgitada.

Osa palestiinlasi leiab, et Arafati võisid mürgitada Iisraeli agendid, kuigi pärast Arafati surma läbi viidud Palestiina uurimine välistas mürgitamise. Iisrael on eitanud seotust Arafati mõrvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles