Kohus tühistas kohtu all oleva politseijuhi ametist kõrvaldamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarek Pavlihhin (paremalt) koos kaitsja Tanel Pürniga.
Jarek Pavlihhin (paremalt) koos kaitsja Tanel Pürniga. Foto: Risto Mets

Tartu ringkonnakohus tühistas neljapäeval määruse, millega alama astme kohus oli erinevate kuritegude eest kohtu all oleva Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse endise juhi Jarek Pavlihhini ametist kõrvaldanud.

Tartu ringkonnakohus tühistas neljapäeval määrusega Tartu maakohtu 5. veebruari 2013 määruse Jarek Pavlihhini ametist kõrvaldamise kohta täies ulatuses ja saatis asja maakohtule samas kohtukoosseisus uue määruse tegemiseks.

Maakohtu määrusega kõrvaldati Pavlihhin ametist politsei- ja piirivalveametist, kuna ta võib seal edasi töötades jätkuvalt toime pannakuritegusid ja see võib kahjustada ametis läbi viidavaid kriminaalmenetlusi. Ringkonnakohus leidis aga neljapäeval avaldatud määruses, et maakohus on rikkunud kohtulahendi põhistamiskohustust ja määruses puuduvad põhjendused.

Seetõttu tühistas ringkonnakohus alama astme kohtu määruse ning saatis selle samale kohtukoosseisule uueks arutamiseks.

Tartu maakohus tunnistas veebruari alguses Jarek Pavlihhini (35) süüdi ametiisiku poolt omastamises, riigisaladuse avalikustamises ning dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises. Kohus mõistis Pavlihhinile kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, mille hulka on arvestatud mullu eelvangistuses viibitud kaheksa kuud ja 11 päeva. Seega jääb Pavlihhinil kanda veel üks aasta, üheksa kuud ja 19 päeva vangistust, mille kohus mõistis talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Menetluskulude katteks peab Pavlihhin tasuma kokku 1342 eurot.

Samuti mõistis kohus Pavlihhinilt kannatanu Eesti riigi kasuks välja 15 316,31 eurot.

Pavlihhinile esitatud omastamissüüdistusest jäi kohtus tõendamata selle toimepanemine suures ulatuses, kuna kuriteona omastatud kokku 15 316,31 eurot ei ületa jätkuva kuriteo viimase teo ajal, mullu kehtinud töötasu alammäära 290 eurot sajakordselt. Kuna omastatud summa jääb alla 29 000 euro, jääb see alla karistusseadustiku rakendamise seaduses märgitud suure ulatuse määra.

Süüdistuse kohaselt vormistas Pavlihhin aastatel 2006-2011 dokumendid erikuludeks mõeldud summade väljamaksmiseks, kuid uurimine tuvastas, et need summad ei jõudnud dokumendis näidatud isikuni. Täpsem süüdistuses olev informatsioon on kaitstud riigisaladusega.

Pavlihhin viibis eelvangistuses mullu 11. aprillist 21. detsembrini.

Kohus arutas süüasja riigisaladuse kaitseks kinnisel istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles