Tumedusest valgub vaatajale helgust

Põim Kama
, Kultuurikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedusse peitunud laega ja mustaks värvitud seintega saalis põleb ühes stseenis lõke, millel Ardo Ran Varres (vasakult), Helgur Rosenthal ja Mart Aas küpsetavad vorstijuppi.
Pimedusse peitunud laega ja mustaks värvitud seintega saalis põleb ühes stseenis lõke, millel Ardo Ran Varres (vasakult), Helgur Rosenthal ja Mart Aas küpsetavad vorstijuppi. Foto: Gabriela Liivamägi

Tartu Uus Teater on publiku suhtes nõudlik. Vaataja ei saa endale lubada olla nüri, külm või küüniline. Selleks pole lihtsalt ruumi. Nii on lugu ka Ivar Põllu lavastusega «Autori surm», mis tähistab Raimond Valgre 100. sünniaastapäeva.

Kristiina Põllu loodud lavakujunduse kontuure joonib sarnane valgus ja vari, nagu Edward Hopperi hilisõhtustel kohvikumaalidel. Ajastu stiil, džässiromantika, kolmeosalised ülikonnad ja kingaläige.

Suur pimedusse peitunud laega ja mustaks värvitud ruum pisendab inimest. Kaotab vaataja, kaotab autori, kaotab näitleja ära. Seinasuurune raamaturiiul, harmoonium, üksik kroonlühter ja konjakiklaasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles