Mälksoo: uue Eesti-Vene piirileppe saab sõlmida viiteta Tartu rahule

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Lauri Mälksoo
Akadeemik Lauri Mälksoo Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti-Vene piirileppe saaks sõlmida juba sel aastal, kui sätestada, et piirileping ei reguleeri midagi muud peale piiri kulgemise, ütles Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor ja Välispoliitika Instituudi värske direktor Lauri Mälksoo.

Professor Mälksoo pakkus välja, et Eesti pool võiks nõuda lepingule klausli lisamist, mis ütleks, et piirileping käsitleb ainult piiriküsimusi ehk sellel ei ole mõju ülejäänud riikliku järjepidevuse problemaatikale, vahendab ERRi uudisteportaal.

Lisasätte puhul tuleks piirileping sõlmida ilma preambulita ja sellisel juhul preambuli järele eraldi vajadus kaoks, küll aga ei vähene sellest Tartu rahuleppe tähtsus.

«Ka uue piirilepingu sõlmimisel on minu selge seisukoht, et Tartu rahulepingu artikkel 2 jääb meie kahe riigi vahelistes suhetes kehtima ja tegelikult sedasorti sätet ei saagi ära võtta,» sõnas Mälksoo.

«Selline sõnastus on Eesti poole väljamõeldud ja pakutud, see võiks olla see miinimum, mis meie huve rahuldaks, mis meid kõige hullemast ära kaitseb, sest meie huvi on tagada, et pärast ei saaks keegi öelda, et Eesti loobus järjepidevusest,» kinnitas Mälksoo, kelle sõnul on klausli lisamise idee praegu arutelul riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles