Iirimaa eksminister: Eesti majandus peaks inimesi kodumaale tagasi meelitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa endine eurominister Dick Roche.
Iirimaa endine eurominister Dick Roche. Foto: Raigo Pajula

Iirimaa Euroopa asjade endine riigiminister Dick Roche rääkis täna toimuval majanduskonvernetsil «Euroraha võlud ja valud», et Eesti peaks looma majandusolud, mis kutsuksid välismaale läinud eestlased koju tagasi.

Roche, kes oli kutsutud konverentsile rääkima Iirimaa Euroopa Liidu ja kriisiga tegelemise õppetundidest, märkis publikust esitatud küsimuse peale, et Eesti peab ehitama üles majanduse, mis kutsuks välismaale läinud noored siia tagasi rakendama mujalt omandatud oskuseid.

Ministri sõnul on Eestis millegipärast jäetud kasutamata võimalused, mis tulevad ammu välja rännanud eestlastega. Iirimaale on sisenenud mitmed USA firmad, mille juhatustes on Iiri juurtega liikmeid ning kes hea ettevõtluskliima tõttu on tulnud tagasi, märkis ta, ent Eestis seda ei näe.

Roche lisas immigratsioonipoliitikat kommenteerides, et Iirimaa otsus avada turg välistööjõule, oli üks mõistlikemaid, mistõttu on Iirima üks väheseid kõrge mittekodanike tööhõivega riike maailmas.

Peatudes põgusalt Euroopa Liidu probleemidel, nentis eksminister, et liidus on veel palju probleeme, mis pole lahendust leidnud. «Ühisraha loodi ilma fiskaalse selgroota. Midagi on valesti. Valitsused tegid tõsiseid vigu.»

Majanduskonverentsi «Euroraha võlud ja valud» korraldavad Postimees, portaal E24 ja advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles