Politsei viis Tõnismäelt ära punaarmeelase hauaplaadi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikuks oli punaarmeelase hauaplaat Tõnismäelt kadunud ning pronkssõduri kunagises asukohas olid vaid mõned punased nelgid ja tulbid.
Täna hommikuks oli punaarmeelase hauaplaat Tõnismäelt kadunud ning pronkssõduri kunagises asukohas olid vaid mõned punased nelgid ja tulbid. Foto: Uwe Gnadenteich

Politseinikud viisid täna hommikul Tõnismäelt pronkssõduri endisest asukohast ära sinna ebaseaduslikult paigaldatud punaarmeelase Ivan Sõssojevi hauaplaadi.

«Inimene tuli, pani siia hauaplaadi ja nemad olid kohe kohal ja tassisid selle minema,» ütles Postimees.ee'le liikumise Öine Vahtkond liige Sergei Tšaulin.

Hommikul kella kümneks on kadunud ka hauplaadi juures olnud leinalindid ning pronkssõduri kunagises asupaigas on vaid mõned punased nelgid ja tulbid.

Haljasala kõrval peatunud Öise Vahtkonna liikmete kaubiku lähedale jääb seisma politseiauto. Nii politseinikud kui vahtkondlased on üksteise vastu rõhutatult viisakad. Peatselt politseipatrull lahkub ning ka Öise Vahtkonna esindajad sõidavad minema, olles enne ajakirjanikule näidanud mobiiltelefoniga tehtud pilte sellest, kuidas politseinikud hauaplaati ära viivad.

Kui pronkssõdur kahe aasta eest Tõnismäelt ära viidi ja sinna maetud sõdurid ümber maeti, ei suutnud ekspertiis nende hulgast Sõssojevi säilmeid tuvastada. Sellest hoolimata esitasid punaarmeelase tütred kohtule kaebuse ja nõudsid isa matmispaiga taastamist ning pronkssõduri sinna tagasi viimist. Nii halduskohus kui ringkonnakohus jätsid kaebuse rahuldamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles