Vaher: politseijuhi roll on ebaselge

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Ken-Marti Vaheri arvates on segadus PPA uue juhi otsingute ümber toonud taas pinnale organisatsioonis juba varem olemas olnud pinged ning küsimusele lähenetakse emotsioonide pinnalt.
Siseminister Ken-Marti Vaheri arvates on segadus PPA uue juhi otsingute ümber toonud taas pinnale organisatsioonis juba varem olemas olnud pinged ning küsimusele lähenetakse emotsioonide pinnalt. Foto: Toomas Huik

Siseminister Ken-Marti Vaher usub, et politseinike ja piirivalvurite senisest parem koostöö aitaks vähendada sisepingeid ja rivaalitsemist ühendametis.

Siseminister Ken-Marti Vaher, kas võite praegu tunnistada, et politseijuhi avalik konkurss läks täiesti nihu ja nii oli vale asju ajada?

Ütlesin eelmise aasta lõpus välja, et avalik konkurss tuleb, lähtudes eelkõige sellest, et 2009. aastal, kui uut politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhti esimest korda otsiti, tehti avalik konkurss, moodustati hindamiskomisjon – see oli avaliku konkursi põhjuseks ka nüüd.

Jah, oleks võinud alustada kohe sihtotsinguga, aga kuna avaliku konkursi pretsedent oli selle koalitsiooni ajal loodud, siis oleks olnud, pehmelt öeldes, kübeke selgitamist, miks konkursist loobuda. Parlament tegi eelmisel aastal kandidaatide fokuseerimiseks muudatuse, pannes paika, et oluline on pikaaegne juhtimiskogemus. Varem võis olla kandidaadiks ka näiteks vaid kolm päeva ametis olnud siseministeeriumi nõunik. See pole ju see! Avalikul konkursil tavaliselt on võitja – seekord oli nii, nagu ka teiste riigiasutuste konkursside puhul varem, et võitjat polnud, ja mindi edasi sihtotsinguga.

Sihtotsing aga justkui oli juba olnud, sest Priit Kama kandidatuurist räägiti enne avalikku konkurssi, mis oli lõpuks tehtud justkui moe pärast.

Avalik konkurss ei ole kunagi moe pärast ja loomulikult ka mitte seekord. Soovisime leida parimat kandidaati, aga kuna ei õnnestunud, tuli minna edasi sihtotsinguga. Nii lihtne see ongi. Viimastel nädalatel on olnud liiga palju emotsionaalset müra – tegelikkuses on asjad sageli palju lihtsamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles