Kristlikud demokraadid: mida arvate ELi kasvuhoonegaaside vähendamise kavast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKD esimees Peeter Võsu.
EKD esimees Peeter Võsu. Foto: Marina Puškar

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kas ELi ühine eesmärk langetada aastaks 2020 oma CO2 emissiooni 20 protsenti võrreldes 1990. aastate tasemega on õige eesmärk ja mida selle edendamiseks veel teha tuleks? Vastavad kristlike demokraatide kandidaadid.


Peeter Võsu: Põhimõtteliselt on õige CO2 emissiooni piirata. Selleks tuleb luua ühtsed standardid õhku saastavale tegevusele. Neid riike, kes on varem vastutustundlikult käitunud ja võimalikult vähe saastanud, ei tohiks sellega karistada, kohustades neid veel karmimaid piiranguid kehtestama.

Andres Toome: Tunduvalt tulemuslikum oleks tegeleda olemasoleva energia tõhusama ärakasutamisega. Näiteks laialt levinud sisepõlemismootori energeetiline kasutegur on vaid 25-35 protsenti (osa kütuse põlemisenergiast, mis muundatakse liikumisenergiaks), ülejäänud läheb kaotsi (vt radiaatori suurust ja summutit). See näitaja on püsinud praktiliselt muutumata viimased 100 aastat. Samas oli valmistatud hulk prototüüpe, mille kasutegur on tunduvalt kõrgem. Teen järelduse, et kasuteguri parandamine ei ole kasulik autotootjale (see juhtub siis, kui ta tegutseb mitte vaba turu reeglite kohaselt, vaid on kontrollitav samade isikute poolt, kes saavad tulu naftaärist).
Teadlikkuse tõstmine on see, mida vajame. See algab koolist. Kahjuks on kooliõpikute koostamine poliitikaga seotud (mis on läbi poliitikute seotud globaalsete finantsstruktuuridega).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles