Hiiu maavanem keelas sõidu jääteedel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee
Jäätee Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Hiiu maava­nem Riho Rahuoja teatas, et keelab tänasest Hiiu maakonna haldusterritooriumiga piir­nevale merejääle ja avalikult kasutatavate veekogude jääle mineku.

Selle tingis eeskätt palav meediasupp Heltermaa-Rohuküla jäätrassi ümber, kuid otsus puudutab ka Triigi-Pärna jäätrassi, kirjutab Meie Maa.

«Mis puudutab nüüd Saare-Hiiu vahelist jääteed, siis teeme otsuse homme (täna – toim) hommikul, kas panna teeotsa keelusildid üles või mitte,» ütles maanteeameti Hiiumaa pealik Hannes Vaidla.

Praegu juba veed liiguvad ning millal jää altpoolt liiga õhukeseks jääb, on ilmselt vaid päevade küsimus, viitas Vaidla.

«Seda teed pole täies ulatuses ka väga hästi läbi uuritud, nii et ma pean seda eluohtlikuks,» sõnas eile üks Meie Maa usutletud Hiiumaa teemeister.

Maanteeameti Saare piirkonna juht Toomas Magus ei olnud eile veel Hiiu maavanema hommikul antud korraldusega kursis, kuid sõnas, et küllap tekib siis täna see teema päevakorda. «Kui üks pool keelu üles paneb, tuleb see ka meiega kooskõlastada.» Magus nõustus, et jäätee kahe suurema saare vahel võib väga ohtlik olla, mis siis, et praegu käib seal kohalike elanike sõnul metsik andmine.

Eriti Hiiumaa pool otsas on jää õhem ja ebastabiilne, roopad on sees. Samas, Leisi mehed kõnelevad, et mõõtsid saega jää paksuseks 50 cm, ühes kohas olla olnud lausa 80 cm.

Hiiu maavanema keeld tähendab siiski seda, et tõenäoliselt pannakse mõlemasse otsa täna keelavad sildid üles ning politseil on õigus inimesi trahvima hakata, kes ikka uljalt merejääle vuhisevad.

Hannes Vaidla valutab tänases Hiiu Lehes südant eeskätt omavoliliselt Heltermaa-Rohuküla trassil seiklevate autojuhtide pärast, öeldes kokkuvõtvalt: «Panen südamele nendele julgetele, kes praegu sõida­vad omal algatusel üle, lõpetada see sõit enne, kui juhtub õnnetus! Jää on looduslikult tekkinud, mitte projekteeritud katte­konstruktsioon ja käes on 18. märts!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles