Euroopas on Eesti liiklussurmade arvult 18. riik

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklus.
Liiklus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Liiklussurmade arv Eestis vähenes eelmisel aastal üle-eelmisega võrreldes 14 protsenti, langedes 75-lt 65-le surmajuhtumile miljoni elaniku kohta, Euroopa 27 riigi arvestuses on Eesti selle näitajaga 18. kohal.

Euroopa Liidus (EL) tervikuna vähenes liiklussurmade arv 2012. aastal üheksa protsendi võrra 55-le surmajuhtumile.

Euroopa Komisjoni avaldatud andmete kohaselt oli eelmisel aastal ELi riikides maanteeliikluses hukkunuid vähem kui kunagi varem alates ajast, mil esimesi andmeid koguma hakati.

«Kõigi aegade väikseima liiklussurmade arvuga oli 2012. aasta Euroopa liiklusohutuses murranguline. Üheksaprotsendine vähenemine tähendab, et eelmisel aastal säästeti ELis 3000 elu. Selliste tulemuste nägemine on tohutult julgustav. Kuid ikka veel hukkub Euroopa teedel iga päev 75 inimest, nii et rahuloluks ei ole põhjust,» ütles komisjoni asepresident transpordivolinik Siim Kallas.

Liiklussurmade arv Eestis on võrreldes 2010. aastaga, mil oli 58 surmajuhtumit miljoni elaniku kohta, küll veidi kasvanud, kuid pärast eelmise aasta ootamatut tõusu 29 protsendini taas langemas.

Euroopa Komisjoni andmetest selgub, et liiklussurmade arv on ELi maades väga erinev. Kõige vähem hukkub inimesi liikluses endiselt Ühendkuningriigis, Rootsis, Madalmaades ja Taanis, kus esitatud andmete kohaselt on umbes 30 liiklussurma miljoni elaniku kohta. Eesti on 27 riigi hulgas praegu 18. kohal.

Liikmesriigid on seadnud eesmärgiks vähendada ajavahemikul 2010–2020 liiklussurmade arvu poole võrra. Selle saavutamiseks peaks liiklussurmade arv vähenema igal aastal keskmiselt seitsme protsendi võrra. Pettumust valmistavate näitajatega 2011. aastal, kui edusammud liiklussurmade arvu vähenemisel langesid kahe protsendini, oli kõige murettekitavam seik liiklusstatistikas see, et hoolimata liiklussurmade üldisest vähenemisest kasvas hukkunute arv vähem kaitstud liiklejate, nagu jalakäijad, mootorratturid ja vanurid, hulgas. 2012. aasta esialgsete andmete alusel on vähem kaitstud liiklejate liiklussurmade arv 2012. aastal oluliselt vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles