Lugeja küsib: kas biojäätmeid tohib prügikasti kilekotiga visata?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biojäätmete vedu.
Biojäätmete vedu. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tarbija24 lugeja soovib teada, kas toidujäätmete prügikasti tohib toidujäätmeid visata läbipaistva kilekotiga.

«Kas see kotike peab olema tingimata biolagunev või võib ka tavaline olla – käib jäätmekäitluses ka mingi eraldi sorteerimine? Võib-olla teeb kogu meie maja tühja tööd, sest ma näen, et meil on visatud kilekottidega. Milline pere ikka enam prügikasti ajalehepabereid põhja paneb või kasti iga kord peseb,» mõtiskles ta.

Vastab jäätmekäitlusettevõtte Ragn-Sells turundusjuht Rainer Pesti:

Soovitame klientidel biojäätmete kogumiseks kasutada 100 protsenti looduslikul toorainel valmistatud biolagunevaid kotte. Selleks et konteiner püsiks puhas on meil klientidele pakkuda biolagunevaid konteinerite vooderduskotte, mis katab kogu konteineri sisu. Samas võib põhimõtteliselt kasutada ka õhukesi läbipaistvaid kilekotte, nagu näiteks on rullidena kaubanduskeskustes kassade juures.

Koduse sorteerimise puhul on üks kõige olulisemaid samme just biojäätmeid eraldi koguda, sest just orgaanika on see, mis hakkab n-ö «idanema ja mädanema» ning seetõttu vajab tihedamat äravedu. Biojäätmetest saab hiljem valmistada kompostimise läbi mulda või kasutada seda jäätmekütuses ja anda neile energia tootmise läbi uus elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles