Austraalia peaminister palus vabandust sundlapsendamiste pärast

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Julia Gillard (valges)täna pärast tänast vabanduskõnet teda kuulama tulnud naist embamas.
Austraalia peaminister Julia Gillard (valges)täna pärast tänast vabanduskõnet teda kuulama tulnud naist embamas. Foto: SCANPIX

Austraalia peaminister Julia Gillard palus vabandust täna inimeste ees, keda mõjutas riigis 1950. ja 1970. aastate vahel viljeletud sundlapsendamispoliitika.

Kümned tuhanded vallalised ja enamasti ka teismelised emad pidid oma lapsed loovutama abielupaaridele, kel polnud endal olnud võimalik järeltulijaid saada, teatas BBC.

 Sadade ohvrite ees kõnelenud Gillard sõnas, et häbiväärne poliitika lõi valupärandi.

«Tänasel päeval võtab parlament Austraalia inimeste nimel vastutuse ja palub andestust poliitika eest, mis eraldas lapsed nende emadest ja tõi kaasa eluaegse valu ja kannatamise pärandi,» sõnas Gillard pealinnas Canberras parlamendihoones peetud kõnes.

«Me taunime seda häbiväärset tegevust, mis võttis teilt, emadelt, ära teie fundamentaalsed õigused ja kohustused armastada ning hoolitseda oma laste eest,» lisas Gillard.

Publiku hulgas tulid paljudel inimestel kõne ajal pisarad silma, peaministri sõnavõtt lõppes aplausiga.

Gillard teatas ka, et Austraalia valitsus eraldab viis miljonit Austraalia dollarit (umbes neli miljonit eurot), et sundlapsendamisest puudutatud inimesed pääseksid spetsialistide vastuvõtule ja saaksid abi järeltulija dokumentide leidmisel.

Eelmise aasta veebruaris kutsus Austraalia parlamendi ülemkoda üles esitama riiklikku vabandust, kui oli 1950.-1970. aastate lapsendamispoliitika mõjusid uurinud.

Raporti koostajad olid kõnelnud sadade naistega. Paljud neist sõnasid, et nad andsid oma lapsed ära, kuna tollal tauniti üksikemasid. Lisaks ütlesid mõned naised, et neid uimastati, teiste sõnul võltsiti aga nende allkirju, et neilt lapsest loobumiseks nõusolek saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles