Eesti vajab probleemsete noorte abistamiseks paremat süsteemi

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol olev laps ei ole looga  seotud ning pilt on illustratiivne.
Fotol olev laps ei ole looga seotud ning pilt on illustratiivne. Foto: Corbis / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi esindaja Tõnu Poopuu ütles Põhjamaade kogukondliku kuriteoennetuse ja vanglast vabanenute tugiisikuteenuse praktikaid tutvustaval konverentsil, et Eestil erinevalt naabritest puudub süsteemne koostöö erinevate lastega tegelevate asutuste vahel ja vajadus selle järgi on aga riigis suur.  

Poopuu sõnul on kuriteoennetust vajalik alustada varakult ning tegeleda tuleks juba väikelastega, mis tähendab aga ulatuslikku koostööd kõigi lapsega kokkupuutuvate asutuste vahel.

Ta tõi näiteks Skandinaaviamaad, kus institutsioonid sekkuvad võimalikult vähe ning pooldatakse pigem asendusperede ja -kodude kasutamist, selle asemel, et noori saata kinnistesse noorteasutustesse. Eestis aga on vähe sekkumisprogramme ja edasisuunamise võimalusi ning noor jõuab eriasutusse kiiresti.

«Täna on Eestis lastekaitsega tegelemine sotsiaalministeeriumi vastutusel, küll aga on lastekaitsealaste teenuste pakkumine ka kooli, politsei ja kohaliku omavalitsuse vastutada.»

Eestis on probleemiks sotsiaalhoolekande korralduse ebaühtsus riigis, igas omavalitsuses ei ole olemas kõiki sotsiaalpartnereid ja ükski institutsioon ei jõua üksi palju ära teha.

Justiitsministeeriumi esindaja Anu Leps ütles konverentsil, et süsteemne ennetustöö ja ametkondliku vastutuse jagunemine vähendaks lapse solgutamist asutuste vahel. See tagaks ka ressursside tõhusama kasutuse ning ennetustöö sihipärasemaks muutumise.

«Põhjamaades koostatakse kava, strateegia, mille alusel planeeritakse sihtgruppidele erinevaid toetavaid sekkumisi ning see toob professionaalsuse taseme tõusu ja metoodika ühtsuse erinevates piirkondades.»

Selle aasta lõpus esitab sotsiaalministeerium valitsusele uue lastekaitse seaduse, mis loob selgust erinevate vastutustasandites ja rollijaotuses lastele ja noortele teenuste pakkumisel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles