Tartu bussiinfosüsteemi käivitamisel esineb tõrkeid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Oona
Madis Oona Foto: TPM

Tartu linnaliinibussi kahe nädala eest katsetamiseks paigaldatud teavitussüsteem saadi eile viimaks tööle, käigupealt on tulnud välja vahetada peatustesse mõeldud infotabloode valmistaja.

Sebe Tartu linnaliikluse juht Üllar Kaljuste ütles eile hommikul, et õige aeg on küsida, kuidas katsetamine edeneb, sest nüüd süsteem jälle töötab, kuid vahepealse kahe nädala jooksul see korralikult tööle ei hakanudki.

«Eile õhtul just helistati, et nüüd peaks süsteem toimima, täna hommikul sõitsin ise liini peal kaasa. Tundub, et toimis,» nentis Kaljuste. «Nüüd katsetame paar ringi, mis see edasi teeb. Programmi tootja on ilmselt vead üles leidnud.»

Ikka katsetamine

Kaljuste ütles, et tõrkeid oli mitmeid ja vahepeal pidi buss sõitma vana süsteemiga edasi.

Nüüdse katsetamise edukusest sõltub, kas uue teavitussüsteemi saab lähiajal panna kõigisse bussidesse.

«Täna siiski julgen veel öelda seda, et vaatame, mis päev toob, ja siis mõtleme, kuidas edasi minna,» lausus ta.

Teavitussüsteem annab uudsel viisil bussipeatuste nimede häälteateid ja muud sõitjat abistavat teavet, see juhib ka busside infotabloode tööd.

Tartu linnavalitsuse ühistranspordi spetsialist Madis Oona (pildil) ütles kommentaariks, et konflikt tekkis keskseadme ja juhi töömooduli vahel.

Sel nädalal tuli aga linnavalitsusel arutada reaalaja infosüsteemi hanketingimuste muudatust peatustesse paigaldatavate infotabloode puhul.

Uus tegija

Veebruari lõpul saadetud kirjas teatas AS G4S, et hoolimata kokkuleppest ei ole tabloode tootja, Hispaania ettevõte Alba Electronica SL valmis tootma hankele vastavaid kaherealisi tabloosid vajalikuks tähtajaks.

Probleem on selles, et nende laius on suurem kui lubatud 750 millimeetrit. Õiges mõõdus tabloodel on vähem tähemärke ja uue disainiga tabloode tarnimine võtaks vähemalt kuus kuud, kuid infosüsteem peab olema valmis juuni lõpuks.

Niisiis tuli küsimuse alla võimalus tablood tellida hoopis Volta Lumeni tehaselt, linnavalitsus nõustus sellega.

Madis Oona ütles, et hankelepingu muutmine võimaldab infosüsteemi valmimise tähtajast kinni pidada.

Tabloode laius pole tähtsusetu, sest lubatust laiemad tablood ei tarvitse kõnniteeruumi ära mahtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles