Pevkur: ametnike palk kukub poole aastaga 15 protsenti

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Margus Ansu

Sotsiaalminister Hanno Pevkur rääkis, et sotsiaalministeeriumi ametnike palk kukub viimase poole aastaga 15 protsendi võrra, kui viia ellu valitsuses üleeile õhtul kokku lepitud kaheksaprotsendiline palgakärbe.

Pevkur lausus, et sotsiaalministeeriumis mingeid erilisi lisatasusid ei maksta, mistõttu ainus võimalus üleeile valitsuses kokku lepitud ministeeriumitöötajate kaheksaportsendilist palgafondi kärbet 1. juulist ellu viia on see, kui minna inimeste palga kallale.

Ta märkis, et märtsis juba vähendati ministeeriumi töötajate palkasid seitse protsenti ja nüüdne kärbe tähendab, et vähem kui poole aastaga langeks nende töötasu 15 protsenti. Ministri sõnul ei pea ametnike palga vähendamiseks nendega alati kokkuleppele jõudma.

Nimelt kehtib iga ametniku ja teenistuja töökohale vastav palgamäär, millel on oma ülem- ja alampiir. Kuna aga enamik ametnikke teenib üle alampiiri, siis palga vähendamiseks kuni alampiirini piisab ministri otsusest.

Pevkur lausus, et pooldab palga vähendamist kõigil ministeeriumi töötajatel ühe ja sama protsendi võrra, mitte osal töötajatel suurema protsendi ja teistel töötajatel väiksema protsendi võrra. Ta ei pidanud ametnike koondamist eriti tõenäoliseks, sest sagedasti tuleb sel juhul maksta koondamistasu vähemalt poole aasta palga ulatuses.

Ministeeriumitöötajate kaheksaprotsendiline palgafondi kärbe on üks osa valitsusliidu kulude kokkuhoiu plaanist, mis näeb ette, et iga ministeerium hoiab oma valdkonnas poole aasta peale kokku 11,8 protsenti, mis ühtekokku säästaks ligi neli miljardit krooni.

Justiitsminister Rein Lang tegi algselt ettepaneku vähendada kõigi riigilt palka saavate töötajate sissetulekuid kaheksa protsenti, kuid selles küsimuses valitsus üleeile üksmeelt ei leidnud ja kokku lepiti vaid riigikantselei ja ministeeriumi töötajate palgafondi kärpimine.

Haridus- ja teadusministeeriumi, välisministeeriumi ja keskkonnaministeeriumi pressiesindajad ei nõustunud täna ministeeriumi kärpeplaane kommenteerima. Ministrid peaksid palgakärbete ettepanekud valitsusse esitama neljapäeval.

Välisministeerium on tänavu vähendanud oma töötajate palkasid seitse protsenti ning haridus- ja teadusministeerium 5,5 protsenti.

Kultuuriminister Laine Jänes ütles, et tema palga vähenemine kaheksa protsendi võrra on kindel ning sama suur vähenemine ootab ees ka ministeeriumi ametnikke.

«Seevastu kultuuriasutustes tuleb anda otsustusõigus asutuste juhtidele, kes oma asutuse parima tundjana ise otsustavad, kus on võimalik väiksema kuluga läbi ajada,» lisas ta.

Jänes märkis, et ühtekokku kaalub ministeerium praegu 124 miljoni krooni kärpimist. Veebruarikuise negatiivse lisaeelarve tulemusel kahanes kultuurieelarve 85 miljonit krooni.

«Toona lepiti muuhulgas kokku see, et aasta kestel võtavad kõik kultuuriministeeriumi töötajad palgata puhkust, et sel moel veelgi palgafondist kokku hoida, ka on olnud muudatusi ministeeriumi koosseisus,»lisas ta. «Koondamised pole samas imevits, sest riigiasutus peab säilitama tegutsemisvõime, samuti kaasnevad koondamisega hüvitised, mis tulevad samuti palgafondist.»


Siseministeeriumi pressinõunik Anne-Maarja Olei teatas, et plaanitav kärbe puudutab kõiki valdkondi ja sealhulgas nii majandus- kui ka palgakulusid.

Ta lisas, et siseministeeriumis kärbitakse kõikide töötajate palkasid kaheksa protsendi võrra, kuid ministeeriumi haldusalas otsustavad asutuste juhid, milliste kulude arvelt vajalik kokkuhoid saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles