Keemia hoiab hallitusseent ohjes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hallitus on juba vannituppa tekkinud, tasuks seeneniidistiku eemaldamiseks kasutada ikkagi spetsiaalselt selleks mõeldud tooteid, mida kinnitas ka tehtud katse.
Kui hallitus on juba vannituppa tekkinud, tasuks seeneniidistiku eemaldamiseks kasutada ikkagi spetsiaalselt selleks mõeldud tooteid, mida kinnitas ka tehtud katse. Foto: Kristjan Teedema

Tervislikud ega kenad pole seened seljas, samuti mitte hallitusseened pesuruumi seinal. Vannitoa vuugivahedest hallituse eemaldamine võib osutuda kukalt kratsima panevaks ülesandeks, näitasid tehtud katsed.

Tallinna Tehnikaülikooli materjaliuuringute keskuse emeriitprofessori Urve Kallavuse selgitusel võivad ruumides hallitusseened kasvada kõikjal, mitte vaid vannitoas. Eosed satuvad majja lahtiste akende või uste, kütte- ja ventilatsioonisüsteemi, aga ka õhukonditsioneeri kaudu. Samuti kleepuvad imekerged mikromeetrised eosed õues riiete, jalatsite, kottide ja koduloomade karvade külge ning satuvadki nii tuppa.

Igast eosest ei hakka aga seeneniidistik arenema – selleks on vaja püsivalt suurt õhuniiskust. Kui aga hallitus hakkab vohama, tuleks sellesse suhtuda tõsiselt. Kallavuse sõnul võib hallitus nahaga kokkupuutel ning sissehingamisel põhjustada tervisehäireid: ärritust ja allergiatki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles