Valitsus kinnitas Eesti seisukohad tubakadirektiivile

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Valitsus kinnitas neljapäeval Eesti seisukohad Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi tubaka- ja seonduvate toodete tootmist, esitlemist ja müüki käsitlevate liikmesriikide õigus- ja haldusnormide ühtlustamise kohta eelnõu suhtes.

«Eesti on seisukohal, et direktiivi ettepanekud on eesmärki teenivad ja tubakatoodete kasutamist vähendavad. Küll aga valitsus tahab saada teaduslikku põhjendust komisjoni väidete kohta, mille kohaselt erinevate maitsetega sigaretid on suitsetamise levikut eriti soodustavad,» ütles peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Direktiivi eelnõu eesmärk on mõjutada eelkõige tubakatoodete tarbimise alustamist. Tubakatoodete koostisosadest ja eralduvatest ainetest teatamiseks võetakse kasutusele elektrooniline vorm ning nähakse ette eristavate maitse- või lõhnaainetega sigarettide, isevalmistatavate tubakatoodete jaoks mõeldud tubaka ja suitsuvabade tubakatoodete keelamine ning suurema mürgisuse tasemega ja kergesti sõltuvust tekitavate toodete keelamine.

Kõikidel sigareti- ja isevalmistatavate tubakatoodete jaoks mõeldud tubaka pakenditel peab olema pilt- ja teksthoiatuse kombinatsioonina esitatud terviseohu hoiatus, mis katab 75 protsenti pakendi esi- ja tagaküljest. Kõikide tubakatoodete pakenditele nähakse ette jälgimis- ja tuvastamissüsteem ning turvaelemendid, et tagada Euroopa Liidus vaid direktiivi nõuetele vastavate toote müümine.

Piiriülese kaugmüügi puhul nähakse ette teatamise kohustus tubakatoodete jaemüüjate jaoks ning vanusekontrolli mehhanism, et tubakatooteid ei saaks müüa lastele ja noorukitele.

Suukaudseks kasutamiseks ettenähtud tubaka turustamiskeeld säilitatakse. Kõik suitsuvabad tubakatooted peavad kandma terviseohu hoiatusi ning eristavate maitse- või lõhnaainetega toodete müük on keelatud. Uudsetest tubakatoodetest tuleb ette teatada.

Suitsetamise levimusmäär Eesti noorte hulgas on üks Euroopa Liidu kõrgemaid, samuti on meil teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes kõrgem suitsetamisega seotud surmade osakaal. Seetõttu toetab Eesti siseturu regulatsiooni kaasajastamist eesmärgiga vähendada tubakatoodete ja tubakatarbimise atraktiivsust ning mõjutada eelkõige noori, et nad ei hakkaks suitsetama.

Samas on Eesti seisukohal, et terviseohu hoiatuste suurus ei tohiks piirata ebaproportsionaalselt kaubamärgi kujutamist pakendil ning turujärelevalvega seotud tehnilised lahendused ei tohiks kaasa tuua ebaproportsionaalset halduskoormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles