Lauri Mälksoo: inimõiguste aspekt

Lauri Mälksoo
, õigusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin kinnitas 12. veebruaril 2013 riigi uue välispoliitika kontseptsiooni. Eelmine Vene välispoliitika kontseptsioon pärines 2008. aastast. Käesoleva artikli mõte on avada Vene välispoliitika kontseptsiooni selliseid tahkusid, mis haakuvad enim Eestiga. Seda on kõige intrigeerivam teha, kõrvutades Vene välispoliitika kontseptsiooni seisukohti välisminister Urmas Paeti 21. veebruaril peetud ettekandega riigikogule Eesti välispoliitikast.

Paeti kõnes oli ideoloogiliselt kõige silmatorkavam rõhuasetus inimõigustel. Näiteks väitis välisminister oma kõnes järgmist: «Inimõiguste olukorra parandamine ja kaitse on Eestile juba 95 aastat olnud ja on edaspidigi põhimõtteline hoiak ning eesmärk.»

Inimõiguste kaitsmise tähtsust rõhutab ka uus Vene välispoliitika kontseptsioon, aga teeb seda siiski selgelt enda eelistatud hierarhiast lähtuvalt. Kõigepealt on kontseptsiooni sissejuhatavates sätetes ikkagi nimetatud ülesannet kaitsta ja tugevdada Venemaa suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust; alles järgmisena tunnustatakse inimõiguste tähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles