Indrek Tarand: mida arvate ELi ühisest rändepoliitikast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: millised on teie seisukohad Euroopa ühise immigratsioonipoliitika suhtes? Vastab üksikkandidaat Indrek Tarand.


Ka immigratsioonipoliitikas on mõtet toimida ühiselt. Ja toimitaksegi ju tegelikult. Näiteks Schengeni raames. Euroopa praktika loomulikult jääb ühispoliitika defineerimisel madalama ühisnimetaja peale, kuid see on parem kui 27 erinevat immigratsioonipoliitikat. Surve lõunast on meeletu ja tegelikult peab ilmutama samasugust osavõtlikkust ja solidaarsust, nagu Balkani sõja ajal osutati Austria ja Saksamaa suhtes Rootsi ja Prantsusmaa ning Soome poolt. Muidugi, meie inimene võib tunda end õnnetuna, kui peame vastu võtma immigrante kaugetest maadest, kes kaasajal on koormaks ennekõike sotsiaalsüsteemile ja konkurendid töökohtadele,... AGA! Siit siirdume ringiga tagasi Euroopa põhipoliitikani vaesuse küsimustega tegelemisel ning mis määratleb, et abi tuleb anda seal, kus vaesus on, mitte soodustada ajude äravoolu arenguriikidest jne. Keerulised ja põimuvad küsimused. Lihtne on esitada populistlik küsimus «Kas soovite immigrante Eestisse?» ning saada valdavalt ootuspärane vastus. Keeruline küsimus on ka «Kas pooldate arenguabi summade suurendamist eelarves?», sest inimene kaldub mõtlema oma igapäevaselt tähtsamatele probleemidele. Aga mitte Euroopa taseme küsimustele. Viimaste hulka aga kuulub näiteks see, et meil ja Lätil on unikaalne kogemus immigratsiooniplahvatusega tsiviliseeritult tegelemisel ja miks mitte sellest teha oma tugevus üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles