Pagari mõisa Mäetagusel ostsid hispaania kütid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäetaguse vallavalitsus..
Mäetaguse vallavalitsus.. Foto: AFP / Scanpix

Mullu sügisel Mäetaguse kandi metsades nepijahil käinud hispaanlastele jäi silma Pagari mõis, mille vald oli müüki pannud. Pärast renoveerimist peaks sinna tulema jahihotell.

Mäetaguse vallavanem Aivar Surva rõõmustas, et Pagari mõisa peahoone leidis omaniku ja saab loodetavasti korda. Tema teada on mõisa ostnud hispaanlased siin korduvalt koos Kiikla jahimeestega küttimas käinud ja eelkõige huvitab neid linnujaht koertega, kirjutab Põhjarannik.

«Neil on huvi ära osta ka kompleksi kuuluv viinaait ja teisi kinnistuid, sest praegu kuulub mõisahoone juurde väga vähe maad. Kui nad mõisa korda teevad ja see saab elu sisse, annab see palju juurde kogu Pagarile,» leidis Surva.

Pagari mõisa ostmiseks ja renoveerimiseks loodud sihtasutuse Pagarimõisa Jahiselts esindaja Kaido Groosi sõnul on koostatud esialgne eskiisprojekt majutusvõimaluste pakkumiseks ja ürituste korraldamiseks, kus põhirõhk on jahi- ja loodusturismi arendamisel.

Projekti järgi on mõisa 873 ruutmeetri suurusesse suletud netopinnaga puidust peahoonesse planeeritud 12 magamistuba, suur saal, eraldi söögisaal, köögiruumid, salongid mõlemal korrusel. Keldrikorrusele peaks tulema saun koos pesemisruumidega ja veinikelder koos veinitoaga.

«Selline siseplaneering annab parimad võimalused Pagari mõisa mitmeotstarbeliseks kasutamiseks ja lisab piirkonnale ühe turismiobjekti,» seisab vallavalitsusele esitatud eskiisprojektis, kus lubatakse mõisa projekteerimisel ja renoveerimisel arvestada muinsuskaitse eritingimusi.

Mäetaguse vald pani muinsuskaitse all oleva Pagari mõisa enampakkumisele 100eurose alghinnaga eelmise suve lõpus. Ostja pidi enne ostu-müügilepingu sõlmimist tõestama, et tal on hoone remondiks piisavalt raha, samuti kohustati uut omanikku kahe aasta jooksul hoone fassaadi remontima ja värvima ning kuue aasta jooksul hoonet tervikuna restaureerima.

Mullu sügisel tunnistas vallavalitsuse komisjon enampakkumise nurjunuks, kuna tähtajaks ei laekunud ainsatki pakkumist. Kuni hispaanlaste väljailmumiseni mõisal kosilasi ei olnud.

2011. aastal tühjaks jäänud mõisa peahoones oli viimati neli korterit, mis elanike lahkudes ajapikku tühjaks jäid. Varem on olnud selles majas kooli internaat ja söökla, aga ka kunagise Kohtla-Järve rajooni, hilisema maavalitsuse haridusosakonna ladu. Viimase asutusena tegutses seal Eesti Post.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles