Põhja-Korea kuulutas välja sõjaseisukorra

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea rahvaarmee sõdurid 11. märtsil avaldatud fotol. Samal päeval algasid USA ja Lõuna-Korea sõjaväeõppused, mispeale Pyongyang taganes Korea sõja relvarahust.
Põhja-Korea rahvaarmee sõdurid 11. märtsil avaldatud fotol. Samal päeval algasid USA ja Lõuna-Korea sõjaväeõppused, mispeale Pyongyang taganes Korea sõja relvarahust. Foto: AFP/SCANPIX

Sŏul ja Washington paistsid Pyongyangi järjekordse ärplemise peale õlgu kehitavat, sest teod suuri sõnu ei toetanud.

Viimastel kuudel pidevalt tugevnenud pinged Korea poolsaarel jõudsid nädalavahetusel uude haripunkti, kui Pyongyang teatas sõjaseisukorra väljakuulutamisest. Enamik analüütikuid usub aga, et Põhja-Korea ja ka teised osapooled tahavad sõjalist konflikti vältida.

Totalitaarse režiimi üleeilses teates seisis, et poolsaarel kestnud olukord, mis polnud ei sõda ega rahu, on läbi ning edaspidi toimub suhtlus lõunanaabriga vastavalt «sõjaaegsele protokollile». Ühtlasi hoiatas Põhja-Korea Sŏuli ja Washingtoni, et igasugusele nendepoolsele provokatsioonile järgneb täiemahuline tuumasõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles