Opositsioon algatas Ansipi umbusaldamise

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Keskfraktsiooni aseesimees Ain Seppik andis riigikogu juhatusele üle 37 opositsioonisaadiku allkirjaga nõude võtta hääletusele peaminister Andrus Ansipile umbusalduse avaldamine.


Hetk hiljem kogunes valitsus erakorralisele istungile ja tegi ettepaneku, et umbusaldus tuleks hääletamisele veel tänasel riigikogu istungil.

Veidi pärast kella kolme teatas riigikogu istungit juhatav Jüri Ratas, et riigikogu juhatus otsustas valitsusega nõustuda ning asetas umbusaldusarutelu tänase istungi 8. päevakorrapunktiks.

Seppik ütles umbusalduse algatamist kommenteerides, et Ansipi juhitud valitsus ei ole võimeline Eestit kriisist välja tooma.

«Valitsuse tegemisi iseloomustab planeerimatus, juhitamatus, sihitu rabelemine ning koostöövõime puudumine,» ütles Seppik.

«Opositsiooniga ei ole see valitsus ega ka valitsusjuht soovinudki kunagi mingit dialoogi pidada ning riigikogu on käsitletud vaid kummitemplina. Kuid viimasel ajal torkab üha rohkem silma koostöövõimetus koalitsiooni sees ning nii erimeelse maailmavaatelise koosluse põhjal on see ka loomulik.»

Seppik ütles, et Keskerakonna fraktsioonile - erinevalt presidendist - ei ole praegune valitsus omaette väärtus, mida hoida iga hinna eest ametis kriisi lõpuni.

«Me ei ütle, milline peaks olema uus valitsus, kuid me vajame vahetust,» märkis Seppik.

«Uus valitsus ei tohiks kindlasti klammerduda vanade ja mõttetute lubaduste külge, peaks langetama kiiresti väga valusaid otsuseid ning ei peaks teenima ainult kitsaste huvigruppide huve ühiskonna ees seisvate probleemide lahendamisel. Muidugi võiks keegi ka seda valitsust, erinevalt praegusest, juhtida.»

Seppiku sõnul esitas peaminister Ansip riigikogule teadlikult eelarve, mida ei olnud võimalik täita. «Täna maitseb Eesti riik ja rahvas Ansipi kergemeelse käitumise vilju,» märkis Seppik.

«Juba 2008. aasta sügisel prognoosis Eesti Pank majanduslangust 2,1 protsenti, eelarve surus koalitsioon riigikogus aga läbi 2,6-protsendise tõusuga,» meenutas Seppik.

Tema sõnul hoiatasid keskerakondlased riigikogus mitmel korral, et valitsus on liiga optimistlik, kuid neid ei võetud kuulda.

Seppik ütles, et Ansipi saamatu juhtimise tulemusena tuleb tänaseni remontida 2009. aasta vigast eelarvet ning sellel ei paista lõppu tulevat.

«Kui praegune peaminister ametisse jääb, siis ilmselt jäämegi me majanduse elavdamiseks tegema eelarvekärpeid, kuigi need ainult parandavad valesti planeeritud eelarvet ega elavdada majandust karvavõrragi,» tõdes Seppik.

«Ehk teisisõnu: meil on valida, kas jätta Andrus Ansip ametisse ja petta ennast olukorra paranemise suhtes edasi või teha vahetus ning minna edasi kiirete otsustega ja majanduselu elavdamisega. See viimane eeldab muidugi poliitiliste jõudude laia konsensust põhilistes küsimustes, mis aga Ansipi jätkamisel on täna juba võimatu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles