Enriko Talvistu: oleks uue kuulutajaid veel rohkem

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Pm

Tartu elanikel on palju tähtsamaid igapäevamuresid – mõned rohkem, mõned vähem linnavalitsemisest sõltuvad – kui keskkond, mis linnaarhitektuurina meid ümbritseb ning millest me ei pääse, kui kesklinnas liigume.

1960. aastate alguses oli kesklinnas täielik tühik. Ehitatava Vanemuise teatrihoone jalutussaali fuajeest tehti panoraamfoto, millele jäid bensiinijaam praeguse uue kaubamaja kvartalis, turuhoone, vana puitmaja kujuline bussijaam praeguse Plasku-Tasku koha peal, selle ees olnud Pioneeride park hekkidega (hilisema bussijaama kohal) ning ehitatav vana kaubamaja.

Hruštšovkadest mõned juba kerkisid ning endisest teenindusmajast (praegusest Hansakeskusest – missugune nimi!) ei tea keegi veel midagi. Riia-Turu ristmikul sõidab üle silla üks LAZ-buss, näha on üks veoauto ja mõni sõiduauto. Kahjuks pole seda panoraami linnavalitsuse arhiivist leidnud, aga uskuge mind, selline vaade oli 40 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles