Swedbank ootab reaalpalga kasvu kiirenemist

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Lähiajaks ootame reaalpalga kasvu kiirenemist, mis ühest küjest suurendab tarbimisvõimet, teisest küljest aga tööhõive kasv aeglustub, mistõttu aeglustub ka palgafondi juurdekasv ning see piirab kogumajanduse tarbimismahu suurenemist, ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina täna avalikustatud jaemüügi statistikat kommenteerides.

«Seega eeldame, et jaemüük lähikuudel oluliselt kiireneda ei suuda,» ütles ta.

Veebruaris jaemüügi kaheprotsendine suurenemine näitab tema sõnul selle tegevusala kasvu selget aeglustumist. Kõige suuremat mõju avaldas Mertsina hinnangul supermarketite ja mootorikütuse jaemüügi kasvu aeglustumine. Samas tõusis eelmise aasta kahel esimesel kuul jaemüügi mahtude kiirenemise tõttu oluliselt kõrgemale ka  võrdlusbaas. Ülejäänud aasta jooksul näitas jaemüügi kasv kerget aeglustumist. Jaemüügi mahumuutuse aeglustumisele viitab  kaudse indikaatorina ka kaardimaksete käibe kasvu aeglustumine võrreldes eelmise aasta sama kuuga.

Kuigi jaekaubanduse kindlustunde üldindikaator halvenes veebruaris juba teist kuud järjest, on paranenud müügikasvu, aga samas ka, hinnatõusu ootused. Tarbijate kindlustunde üldnäitaja jäi veebruaris umbes samale tasemele nagu jaanuaris, kuid veidi paranesid ootused majanduse ja oma finantsolukorra paranemise suhtes.

Kuna jaemüügi mahumuutus käitub suhteliselt tugevas seoses eratarbimiskulutuste muutusega, võib Swedbanki peaökonomisti hinnangul eeldada käesoleva aasta esimestel kuudel ka kodumajapidamiste lõpptarbimiskulutuste kasvu mõningast aeglustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles